Пъстроопашатият крайбрежен бекас е една такава невзрачна, сива, с кафяво

...
Пъстроопашатият крайбрежен бекас е една такава невзрачна, сива, с кафяво
Коментари Харесай

Съвършенството и величието на природата

Пъстроопашатият крайбрежен бекас е една такава неугледна, сива, с кафяво коремче, съвсем никому незнайна птичка. От време на време попада в полезрението - с две думи, нищо изключително.

И тя щеше по този начин и да си живее непозната за никого и да лети от край до край незабелязана. Но не щеш ли към една такава птичка вързаха дребен сателитен предавател, с цел да се наблюдава целия път на пътешественичката при полета й към топлите страни.

На шестнадесети септември ято пернати напусна Аляска, насочвайки се на юг. След единадесет дълги дни над пустинния океан, без нито един забележим ориентир, ятото долетя до островите на Папуа Нова Гвинея.

А по-нататък?

По-нататък се случи нещо изцяло необяснимо за учените-наблюдатели. Сякаш надничайки в някаква невидима карта, ятото от пъстроопашати крайбрежни бекаси внезапно се обърна и се насочи към стремежи залив в Нова Зеландия.

Това са дванадесет хиляди километра! Малката птичка-рекордьорка стана участник в най-дългия непрестанен прелет на птици, известни на науката.

Но думата...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР