Първото събитие в рамките на областната кампания “ЗАвръщането“ се проведе

...
Първото събитие в рамките на областната кампания “ЗАвръщането“ се проведе
Коментари Харесай

Областна администрация Габрово представи кампанията си “ЗАвръщането“

Първото събитие в границите на регионалната акция “ЗАвръщането “ се организира през вчерашния ден в ресторант “Сопрано “. Кампанията „ ЗАвръщането “ е обществен план. Основната й цел е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в резултат на демографската рецесия и негативния машинален приръст. Това ще се реализира посредством поредност от действия, които да ангажират необятната общност и институциите.

Предвидено е още правенето на онлайн справочник, който ще бъде оповестен на страницата на Областна администрация- Габрово. В него ще бъде поместена потребна информация за искащите да се открият в обитаемоте места на територията на региона.

Областният шеф Кристина Сидорова разясни, че концепцията на акцията е да се показа област Габрово като прелестно място за живот, за сбъдване на фантазии, където си заслужава да съградиш дом.

Това демонстрират с разказите си Боряна Димитрова, Мария Кръстева и Искра Хотнишка. Те споделят за какво са решили да се заселят в област Габрово, както и за компликациите, които са срещнали при преместването си. " Това е повода и да съберем представители на другите институции, които да спомогнат за улеснение на процесите по пренасяне и акомодация. “, сподели още регионалният шеф.

В продължение на час и половина гостите се срещнаха с историите на три млади дами, които са избрали област Габрово за свои дом.

Боряна Димитрова дефинира себе си като “новотревненка “. Тя показа, че живее в Трявна към този момент 1 година със брачна половинка и двете си деца. Няма корени в града, само че я притегля спокойствието на дребното обитаемо място. Занимава се с маркетинг и предприемачесто, а преди да се реалокира в Габровска област повече от 10 години е живяла в чужбина- Дания и Чехия. “ Трявна е дребен град, само че има богат културен живот. Образованието също е положително и предлага задоволително благоприятни условия на децата. Не сме живели в никакъв случай преди в Трявна, само че ни притегли “, описа Боряна и добави, че административно отношение не са срещнали никакви компликации при преместването си.

Мария Кръстева живее в Плачковци, от кое място е брачният партньор й. Тя е родом от Плевен, а близо 15 години е живяла в София. По-късно отпътува за Съединени американски щати, само че носталгията по околните я завръща в България и заживява със фамилията си в Плачковци. “ Идеята детето ни да излиза на открито на въздух, да имаме допир с природата ни хареса, а отдалечената работа направи по-лесно преместването ни. Едно от най-големите преимущества на живота ни тук е сплотената общественост, която може да се види единствено в дребния град. “,допълни Мария.

Искра Хотнишка е габровка, по специалност е логопед и психолог. Живее 3 години в Испания, а след това още 12 в София. Преди три години, дружно със брачна половинка сии двете им дъщери, вземат решение да заживеят в село Сенник. „ Започнах да се занимавам с градинарство, открих си работа, даже отворих частна процедура. Не скърбя за избора си, не ни липсва живота в чужбина и в Софиял Вярвам, че човек може да откри реализация и всичко належащо, с цел да сбъдне фантазиите си, тук, в Габровско “, показа Искра.

Отличени бяха и 18 даровити деца от района, взели присъединяване в ученическия конкурс за текст и рисунка на тематика “ЗАвръщането “. Те получиха грамоти и награди, които им бяха връчени от Кристина Сидорова и Андрей Николов.

По време на събитието прозвучаха и произведения на одобрени писатели от област Габрово, свързани с тематиките за дома и завръщането. 8-годишната Сияна Христова рецитира „ Родна стряха “ на Ран Босилек, а артистът и шеф на Драматичен спектакъл “Рачо Стоянов “ Петко Койчев показа „ Завръща “ на Атанас Смирнов. Койчев описа, че от този месец към този момент се назовава габровец, тъй като е закупил парцел в покрайнините на общината, в с. Съботковци. “От 12 години съм в Габрово, само че съм пловдивчанин. Дойдох поради работата, а по-късно природата, чистият въздух, хората и общността, до които се допрях в Габровско, ме накараха да остана “, описа още артистът.

Финал на вечерта сложи осъществяването на надарената национална певица Пресиана Христова.

Екипът на Областна администрация- Габрово благодари на Музея на хумора и сатирата, РЕМО “Етър “, „ Тетрадката “, Исторически музей- Дряново и Националния музей на образованието, които общително ни предоставиха част от премиите за даровитите възпитаници, които се подредиха на призовите места в регионалния конкурс “ЗАвръщането “. Изказваме признателността и към „ Сиентия Груп “, които подкрепиха екипа ни при реализирането на събитието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР