Първото проучване за определяне на количеството животински видове, която котките

...
Първото проучване за определяне на количеството животински видове, която котките
Коментари Харесай

Котките се оказват опасна заплаха за някои редки видове

Първото изследване за установяване на количеството скотски типове, която котките употребяват в международен мащаб, демонстрира, че „ благите писани “ оказват доста влияние върху дивата природа, написа „ Гардиън “.


Котките може и да са обожавани домашни любимци на хората, само че те са и доста ефикасни убийци, сочи изследване, което демонстрира, че те изяждат над 2000 типа в международен мащаб - в това число стотици, които са от голяма важност за опазването на природата.

След опитомяването си преди 9000 години домашните котки са се популяризирали на всички континенти като се изключи Антарктида. В публикацията, оповестена в Nature Communications, откривателите ги дефинират като " едни от най-проблемните инвазивни типове в света ".

" Нашето проучване хвърля светлина върху хищническите привички на един от най-успешните и необятно публикувани инвазивни хищници в света ", пишат в публикацията откривателите, ръководени от Кристофър Лепчик от университета в Обърн, Съединени американски щати.

В менюто на хищника участват птици, бозайници, инсекти и влечуги. 17 % от тях са обект на природозащитно внимание съгласно проучването, което е първото, в което се прави количествена оценка на хранителния режим на котките в международен мащаб.

Общо котките изяждат 981 типа птици, 463 влечуги и 431 бозайници - към 90 % от употребяваните типове. Установено е, че те се хранят и със 119 типа инсекти и 57 типа земноводни.

Котките са изключително нездравословни на островите, където изяждат три пъти повече типове, които са обект на запазване, спрямо континентите. Известно е да вземем за пример, че са изяли типове, които към този момент са изчезнали в дивата природа, в това число новозеландския скален кеклик от остров Стивънс и новозеландския пъдпъдък.

Смята се, че единствено в Австралия котките убиват повече от 300 милиона животни годишно, а природозащитни организации приканват котките да се държат в затворени пространства. На някои места са въведени забрани за котки. В югозападния немски град Уолдорф на хората е подредено да държат котките си затворени в продължение на три месеца напролет, с цел да се отбрани застрашената популация на гнездящите по това време гребенести чучулиги.

Говорител на Кралското сдружение за отбрана на птиците (RSPB) съобщи: " Поставянето на звънчета на нашийниците им или държането на котките вътре през нощта са елементарни способи да се понижи броят на уловените от тях диви птици и други диви животни. Ултразвуковите устройства също могат да бъдат безопасен, само че ефикасен метод за понижаване на времето, което котките прекарват в градините.

" Освен в градините, хищническият инстинкт на котките може да аргументи особени проблеми на уязвими и лимитирани популации от птици, по-специално на птици, които гнездят ниско над земята или на земята ", споделя представителят./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР