Първото четене в пленарна зала на законопроекта, с който редица

...
Първото четене в пленарна зала на законопроекта, с който редица
Коментари Харесай

В парламента спорят колко актуализации ни трябват през 2022 г.

Първото четене в пленарна зала на законопроекта, с който редица обществени заплащания се замразяват на миналогодишното си равнище до края на март, беше съпроводено със разногласия какъв брой актуализации са нужни на бюджета тази година и за какво ръководещите считат да залагат нови разноски в средата на годината, в случай че сметките занапред се вършат.

„ Предлага се бюджетна процедура на час по лъжичка. Сега удължаваме бюджета от предходната година до края на март, след това ще се приема бюджет, който ще се актуализира през юни. Всичко това ще ни докара до бюджет със свръхдефицит в композиция с висока инфлация -  ще нарушим и двата индикатора, следени за еврозоната “, разяснява някогашният финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев. Той напомни, че държавното управление към този момент заложи 2,8 милиарда лв. разноски за 2022 година, като предплатено ги обезпечи с бюджета от 2021.
„ Тези разноски ще залегнат като недостиг на начислена основа през 2022 година и този недостиг ще е в размер на 2%. Към него би трябвало да се прибави недостиг от 2,9%, който възнамерява финансовото министерство и  спомагателни 1,6% за коронавирус ограниченията. Това значи недостиг от 6,5% от Брутният вътрешен продукт преди още държавното управление да е пристъпило към актуализация “, разяснява Ананиев. „ При актуализацията ще се прибавят нови и нови разноски, къде отиваме с всичко това “, добави той.

От ГЕРБ не одобряват изказванията на болшинството, че времето не е задоволително да се приготви бюджет, който да не се актуализира. „ Нищо няма да може да реализирате като икономии от мащаба за тези месеци, цените на електрическата енергия ще изядах всевъзможни икономии, и при актуализацията единствено ще се завишават разноски “, разяснява и някогашният учебен министър Красимир Вълчев.

Според Вълчев е недопустимо държавното управление да се оправдава с потребност от повече време за разбори, откакто по проектобюджета се работи от март 2021 година „ Всичките тези месеци бюджетната процедура се е движела, а министър бе Асен Василев в част от времето “, посочи Вълчев. Той добави, че замразяването на месечните обществени заплащания за първите три месеца на годината обезпечава комфорт на държавното управление, само че в извънредно сложен миг за хората. От ГЕРБ упорстват при правенето на действителния бюджет със задна дата да се завишат и част от замразените заплащания, само че към този момент такива обезщетения не се плануват.

В дебатите в комисиите през вчерашния ден и през днешния ден в пленарна зала стана ясно, че макар рецензиите изключение от замразените обществени заплащания ще има евентуално единствено за децата с увреждания. Заплащането на техните персонални асистенти трябваше да се усили на 1,4 от минималната заплата за 2022 година, само че остана 1,2, освен това от остарялата минимална заплата. Сега има единодушие коефициентът да бъде повишен на 1,4 със задна дата от януари, като това ще се включи в предложенията сред първо и второ четене. С тях би трябвало да се плануват и обезщетения за пенсионерите, които получиха по-ниска сума от пенсия и добавка през януари по отношение на декември.

Припомняме кои обществени параметри на бюджета остават замразени до април:

- минималната заплата е 650 лева макар поръчката тази година да е 710 лева.;

- всички фамилни помощи остават в остарелия си размер и при остарелия предел за достъп. Така детските за едно дете остават 40 лева, за две деца - 90 лева, за три деца - 135 лева и така нататък Размерът на добавката за близнаци е 75 лева.;

- без смяна остават обществените осигуровки. Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се остава 650 лева, за земеделските стопани и тютюнопроизводителите - 420 лева, а таванът на осигуровките ще бъде най-малко още три месеца 3000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР