Първоначално повечето електрически превозни средства използваха бордова мрежа с високо

...
Първоначално повечето електрически превозни средства използваха бордова мрежа с високо
Коментари Харесай

Делът на електромобилите с напрежение от 800 V ще се увеличи шест пъти до 2025 г.

Първоначално множеството електрически транспортни средства използваха бордова мрежа с високо напрежение 400 V, защото това улесняваше консолидираното на станциите за зареждане в мрежовата инфраструктура. Много производители на коли към този момент започнаха да минават към 800V, като се аргументират, че това ще понижи времето за зареждане, само че пазарният дял на електрическите автомобили няма да надвиши 12% даже през 2025 година

Такива прогнози дават представителите на DigiTimes Research, които означават, че през предходната година този дял не е надхвърлил 2%, тъй че въпреки всичко ще има прочут прогрес. Необходимостта от понижаване на времето, належащо за зареждане на електрическия автомобил, диктува увеличението на мощността, излъчена към зарядните станции. Това може да се реализира посредством увеличение на тока или повишение на напрежението. Първият способ понижава успеваемостта на процеса посредством увеличение на загубите във веригата; той също по този начин изисква прекосяване към по-дебели проводници, което усилва освен цената на електрическите транспортни средства, само че и тяхната маса, което има негативно влияние върху пробега.
-->
По-високите напрежения могат да усилят излъчената мощ, без да се усилва напречното сечение на проводника, само че изискват друга компонентна база в профил на електрическия автомобил. Освен това някои бордови системи не могат да се превключват на по-високо напрежение и по тази причина за зареждането им ще са нужни спомагателни понижаващи преобразуватели. Накратко, като се имат поради всички свързани с това компликации, анализаторите стигат до заключението, че електрическите автомобили с бордово напрежение от 800 V няма да станат всеобщи до 2030 година, а през 2025 година делът им на първичния пазар няма да надвиши 12 %.

Премиум електрическите автомобили ще мигрират към 800V архитектура по-бързо, защото заможните клиенти ценят времето, а по-бързото зареждане е съществена изгода от прехода. Между другото, в границите на Volkswagen точно Porsche и Audi се движат в челните редици на миграцията към 800-волтови платформи. Южнокорейските автомобилни производители са подготвени да вкарат такова напрежение за всеобщите електрически автомобили още в този момент. Китайските компании към момента избират да стартират миграцията с по-скъпи модели, американците и европейците в лицето на Stellantis и General Motors също мислят за това, до момента в който водачът на пазара Tesla към този момент се опълчва на тази наклонност.

Както означиха по-рано ръководителите на компанията, преходът към 800V напрежение е уместен за по-големите електрически автомобили и Tesla може да намерения за него при положение на Semi trucks и Cybertruck pickup в бъдещите генерации, само че по-малките коли на марката към този момент ще останат ангажирани със стандарта 400V. Според ръководителите на Tesla прекосяването към новия стандарт е обвързвано с прекалено много разноски на равнище инфраструктура, макар че понижава цената на обособения електрически автомобил.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР