Първоначално изстрелването трябваше да бъде проведено на 10-ти февруари 00:39

...
Първоначално изстрелването трябваше да бъде проведено на 10-ти февруари 00:39
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус пое на път към МКС!

Първоначално изстрелването трябваше да бъде извършено на 10-ти февруари 00:39 ч. българско време, само че полетът бе отсрочен поради щета на наземната екипировка – другояче самата ракета бе в изправно положение. Повредата бе бързо отстранена, единствено че по-късно метеорологичните условия се утежниха и от Нортроп Груман взеха решение да изчакат още няколко дни. Вчера се очакваше да е щастливият ден, само че уви – беше открито, че ветровете са към момента доста мощни. Най-накрая през днешния ден шансът се усмихна на Нотроп Груман и НАСА и полетът стана действителност.

Напомням на читателите, че ракетата-носител “Антарес ”, която през днешния ден изведе кораба, бе основана от компания Орбитал и се ръководеше от нея преди активите й да бъдат изкупени от Нортроп Груман. Ракетата бе основана в границите на програмата на НАСА COTS за евтина доставка на потребен товар на Международната галактическа станция. НАСА се надяваше посредством COTS да трансферира рутинните транспорти в частни ръце. Но до момента в който компания СпейсЕкс сътвори новаторски ракети “Фолкън 9 ” с неповторими ракетни мотори “Мерлин ”, ракети, които могат да се завръщат на Земята след всеки полет, ракети, които са евтини, конкурентната компания Орбитал заложи на друга тактика. Единственият опит на Орбитал бе в основаването на твърдогоривни ракетни мотори, само че за потребностите на програмата Международна галактическа станция бяха нужни по-мощни ракети с течногоривни мотори на първата степен. За да пести време и средства, Орбитал направи аутсорсинг на огромна част от производството на “Антарес ” към други страни с евтина работна ръка. Сега “Антарес ”, несъмнено, е американска ракета, защото е благосъстоятелност на Нортроп Груман, само че първата й степен се създава в украинското бюро ОКБ “Южное ”. А за ракетни мотори на първата степен се употребяват “РД-181 ” на Неправителствени организации “Енергомаш ”.

Така по подигравка на ориста две враждуващи страни – Украйна и Русия, които не са в положителни връзки след анексирането на Крим, де факто работят дружно в галактическия бранш за потребностите на американската космонавтика. Иначе втората степен на ракетата “Антарес ” се създава напълно в Съединени американски щати и е оборудвана с твърдогоривен американски мотор “CASTOR 30XL ”.

На борда на “Сигнус ” пътуват повече от 3 400 кг хранителни запаси, от които 1 040 кг са за научни опити. На МКС ще бъде качена Мобилната галактическа лаборатория, която ще разреши развъждането на клетъчни и тъканни култури, както и специфични генетично модифицирани бактерии E. coli, притежаващи капацитет за произвеждане на биогорива. Експериментът OsteOmics пък ще учи молекулярните механизми за загуба на костна маса в орбита – проблем, с който астронавтите се сблъскват по време на дълготрайни полети.

Запис от днешното политане: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР