Първо ПП-ДБ излезе с ултиматум пред ГЕРБ: договор за реформи

...
Първо ПП-ДБ излезе с ултиматум пред ГЕРБ: договор за реформи
Коментари Харесай

Коалиционно споразумение или договор за реформи. Какво предлагат ГЕРБ и ПП-ДБ за ротацията

Първо ПП-ДБ излезе с ултиматум пред ГЕРБ: контракт за промени или предварителни избори, в случай че подобен не бъде подписан. Сега ГЕРБ излезе със свои условия: сключване на съдружно съглашение или избори. Какво знаем за предложенията?

Във вторник вечерта водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията приготвя план на съдружно съглашение с " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ).

Това се случи близо седмица откакто ПП-ДБ с проект по какъв начин двете обединения да ръководят до края на цялостния четиригодишен мандат след идната ротация. Тя се чака на 6 март, когато кабинетът на премиера Николай Денков (ПП-ДБ) би трябвало да подаде оставка и за министър-председател да бъде определена сегашната външна министърка Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

Тогава ГЕРБ внезапно. Постепенно обаче Борисов промени тона. Сега той сподели, че партията му ще приготви свое предложение в границите на идващите 10 дни. За него към момента се знае малко, защото информацията към момента се базира единствено на изказванията на водача на ГЕРБ.

" Ако не бъде контрактувано съдружно съглашение, ще се отиде на избори 2 в 1 ", заплаши обаче той. Става дума за изборите за Европейския парламент, които предстоят през лятото и съгласно ГЕРБ може да се съчетаят с парламентарни избори за страната. По-рано ПП-ДБ сложи такова изискване и за своя меморандум.
Какво предлага ГЕРБ?
По думите на Борисов предлагането на партията му ще е дружно с ПП-ДБ да подпишат съдружно съглашение за цялостен мандат за идващите 3 години.

Според него първо ще се стартира с разпределението на министерските постове. От думите на Борисов обаче не стана ясно по какъв начин тъкмо би трябвало да стане това - той по едно и също време сподели, че желае броят на министрите да бъде симетричен на броя на депутатите, които двете обединения имат в Народното събрание, само че в това време сподели, че разпределението може и да е поравно.

В момента ГЕРБ има 69 депутати, а ПП-ДБ - 64.

От изявленията на Борисов във вторник и сряда обаче се разбра, че от ГЕРБ упорстват да продължат да дават отговор за външното министерство. За разлика от тях, от ПП-ДБ желаят ротацията да е цялостна и Николай Денков да заеме поста на външен министър, който до момента изпълняваше Мария Габриел.

Борисов предлага също ПП-ДБ да стартира с попълването на Комисията за защита на конкуренцията ( КЗК) и на регулаторите, за чийто състав се изискват гласовете на 121 депутати, а по-късно да се премине към попълването на тези, за които трябват минимум 160 гласа. Взети дружно, двете обединения нямат толкоз.

Борисов не загатна по какъв начин си показва самия механизъм по лъчение на членовете на въпросните регулатори.
Какво желае ПП-ДБ?
Проектът за, оповестен преди седмица, от своя страна предлага по какъв начин и по кое време да се извършат назначенията в регулаторите, промените в правосъдната система и в спецслужбите.

Той съдържа оферти за общите политически цели на двете обединения и за метода, по който ще се взимат решенията до края на цялостния четиригодишен управнически мандат.

Съпредседателят на групировката Кирил Петков дефинира като най-съществен аспект от документа частта, засягаща регулаторите. Тя планува равно систематизиране на постовете сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като претендентите би трябвало да преминат през тест за интегритет и инспекция за корупция. По-рано и ГЕРБ, и публично неучастващата в кабинета Движение за права и свободи разкритикуваха този механизъм. Меморандумът включва още неотложно избиране на членовете на Комисия за защита на конкуренцията.

Другият главен приоритет е промяната на службите. Проектът планува до 1 юни 2024 година да се трансформират законите за активността на ДАНС и ДАТО , а по-късно да се пристъпи към промени и в състава им.

Тази концепция беше отхвърлена от Борисов в сряда, който сподели, че службите работят добре и няма потребност да се търси смяна в тях.

" В момента виждам, че ловят шпиони всеки ден, вършат интервенции, работят прелестно с сътрудниците. Ако желаят да ги сменим, аз ще съм последният, който ще се подпише за това ", сподели той.
Какви са последните реакции?
Премиерът Николай Денков подлага на критика ГЕРБ в сряда, че измества фокуса на целите, набелязани при съставянето на държавното управление преди 9 месеца, като го реалокира от напъните за промени към " министерски кресла и битка за постове ".

" За да има правдивост, а не бухалки, би трябвало да довършим задачата. Предстои избор на състава на Висшия правосъден съвет, на антикорупционната комисия и на основни регулатори ", сподели Денков.

Той загатна и потребността от промяна в службите. " Вместо да се борят с престъпността, проведени групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред необятно затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия ", добави Денков.

На въпрос дали ПП-ДБ би подписала съглашението с ГЕРБ Кирил Петков сподели, че първо би трябвало да се довършат вторите 9 месеца от ротационното ръководство.

" Ако забележим, че ГЕРБ са подготвени да свършат тази работа, и да забележим, че тези регулатори работят, че имаме правосъдна система и служби, които работят и са реформирани, тогава след 9 месеца може да приказваме за съдружно съглашение ", сподели Петков.
Как се стигна дотук?
През лятото на 2023 година двете обединения се договориха, че Денков ще бъде министър председател в продължение на единствено 9 месеца - до 6 март, а по-късно Габриел ще поеме поста за същия интервал.

През последните месеци ПП-ДБ бяха подложени на критика за това, че договорът им за ръководство с ГЕРБ-СДС не е написан в детайлности като политическо съглашение и че този факт излага на риск политиката и стабилността на изпълнителната власт по време на ротационните държавни управления.

Така се стигна до предлагането на ПП-ДБ от 20 февруари. На идващия ден Мария Габриел сподели, че няма да го подпише, а Борисов и съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски също остро. Тогава Пеевски заплаши с блокиране на избора на регулатори.

Движение за права и свободи не взе участие официално в актуалното ръководство, само че поддържа политиките му в Народното събрание и нерядко се изявява като представител на ръководещите.

Два дни по-късно ГЕРБ промени позицията си и с ПП-ДБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР