Първо, какво не е хипноза?Съществуват множество погрешни схващания за хипнозата.

...
Първо, какво не е хипноза?Съществуват множество погрешни схващания за хипнозата.
Коментари Харесай

Хипноза-какво е това и как работи?

Първо, какво не е внушаемост?

„ Съществуват голям брой неправилни схващания за хипнозата. Голяма част от това недоумение се дължи на второстепенни филми, представящи хора, които биват превръщани в зомбиподобни същества от някакъв всевластен мистик, който им споделя: “Погледни в очите ми! ” И в случай че това е ефектно и целесъобразно по отношение на един трилър, то въпреки това това е стопроцентова небивалица, която няма никаква връзка с истината. ” Уилям Хюит, откъс от „ Хипноза – мощна стратегия за самоусъвършенстване

Когато хората чуят думата „ внушаемост ” много постоянно си показват човек, който размахва пред тях ръчен часовник или някакъв тип махало,  а по-късно те изгубват свободната си воля и вършат всичко, което той им каже. Е, това не е правилно.

При внушаемост няма загуба на съзнанието, надзор над волята или мозъка на клиента. Клиентът остава изцяло осъзнаващ, само че потънал в личния си вътрешен свят.

Имам клиенти, които идват в кабинета ми с визията, че хипнозата ще ги докара до безсъзнание или загуба на паметта и че в случай че са осъзнаващи, усещащи и контролиращи, това не може да е внушаемост. Често се случва след първия сеанс, клиент да ми каже:  „ Мисля, че не бях в внушаемост. Спомням си всичко, а и можех да се движа. ”

Всъщност хипнозата е изцяло обикновено положение, в което клиентът си спомня всичко, осъзнава всичко, може да се движи и може да прави или да не прави всичко, което реши със свободната си воля.

Какво е внушаемост?

Хипнозата е употребена за лекуване още от древността. Това е потребно и здравословно, естествено положение на съзнанието, при което човек е изцяло провиснал и релаксиран, само че без да е задремал, като в това време е осъзнаващ протичащото се.

Хипнозата е скъп инструмент, който оказва помощ за справяне с редица проблеми и положения. В своята същина хипнозата е положение на фокусирано внимание, съсредоточаване върху една концепция или обект.

За да разберем какво е хипнозата, добре е да знаем по какъв начин работи човешкия мозък. Човешкият мозък е по този начин организиран, че оперира посредством честотни цикли. Тъй като тези цикли са измерими, дефинирани са общо 4 типа честоти, които дават отговор на опреден тип активност.

  1. Делта . Честотата на мозъчната активност варира от 0 до 4 цикъла в секунда. Това е безспорната безсъзнателност.
  2. Тета. Честотата се движи сред 4 и 7 цикъла в секунда. Тета е част от региона на подсъзнанието.
  3. Алфа. Честотния диапазон на мозъчната активност е от 7 до 14 цикъла в секунда. Алфа е региона, която нормално се счита за сферата на подсъзнанието. В това положение се прави всяко мечтаене. Медитацията също е функционалност на този диапазон, от време на време слизайки и в тета.
  4. Бета. Това е сферата на съзнателния разсъдък, чиито честотен диапазон е от 14 цикъла нагоре. Бета е региона, в която мислим и осъщeствяваме множеството от осъществяваните от нас в будно положение действия. В момента, до момента в който четете тези редове, вашият мозък оперира с Бета периодичност.

Хипнозата е престояване в Алфа честотен диапазон на мозъчната активност. Това е едно здравословно и естествено положение, познато на всеки един човек. Ежедневно, към 12 пъти дневно, всеки човек по натурален метод минава в това положение на релакс и отмора – Алфа . Когато вечер заспивате, мозъкът ви автоматизирано превключва от по – високия честотен цикъл Бета към по-ниския Алфа, а след това, за къси поредни интервали, към Тета и Делта. По-голямата част от съня ви протича в Алфа. Всичко, което хипнозата прави, е да се възползва от този натурален феномен.

Всеки човек е бил в това положение, даже и да не е предполагал по какъв начин се назовава или за изгодите от него. Единственият минус на Алфа честотния диапазон е, че това потребно и здравословно положение е много несигурно – човек елементарно се разсейва и излиза от Алфа в Бета. Това е една от аргументите, хипнозата да се практикува като развой сред двама души. Хипнотерапевтът има задачата да откри и да поддържа положението на Алфа, с цел да могат да се осъществят задачите на лечението.

Какво е чувството по време на внушаемост?

По време на внушаемост и в положение на Алфа диапазон на мозъчната активност, човек се усеща прелестно и удобно провиснал и релаксиран.

При кого може да се употребява внушаемост?

Хипноза може да се употребява при всички хора над 7-годишна възраст, които могат да концентрират вниманието си. 90% от хората могат да се провиснал и да навлязат в дълбока релаксация. Изключение вършат хора със недостиг на вниманието.

Клиентът не може да бъде замаян срещу волята му. Важно е самият той да желае да се потопи в релаксация. Затова в случай че е доведен принудително, има съпротиви или желае да потвърди на себе си, че не може да бъде замаян – няма и да бъде. Хипнозата е развой на съдействие.

Каква е разликата сред внушаемост и хипнотерапия?

Хипноза е прелестно и релаксирано положение на престояване в Алфа диапазон на мозъчната активност. Хипнотерапия е логаритъм за терапия в положение на внушаемост.

Добрият хипнотизатор не е наложително добър хипнотерапевт. Добър хипнотизатор е човек, който е усвоил и ползва добре индукционни техники за нахлуване в положение на внушаемост. Добрият хипнотерапевт освен открива и поддържа положението на внушаемост, само че и основава съответен дизайн, съгласуван с визията и вътрешния свят на клиента, с цел да се освободи или трансформира същността на казуса.

За какво оказва помощ хипнотерапията?

Хипнотерапията повлиява необятен диапазон от проблеми. Може да бъде доста потребна при всевъзможни обстановки с психически съставен елемент – като съществена или допълваща лечебна техника. Най-често се употребява при:

–      Страхове и уплахи
–      Тревожни положения, безпойство, под паника офанзиви
–   Нежелани или нездравословни привички: тютюнопушене, нощно напикаване, преяждане, гризане на нокти
–      Депресивни положения
–      Травми
–      Натрапливости
–      Стрес
–      Ниска самокритика
–      Негативни страсти като яд, възприятие на виновност и други

Всеки проблем, боязън или отрицателен модел на държание има подбуда, която се намира в предишното. Миналото има отношение към сегашния ни живот, тъй като от време на време контузията не е отработена, претърпяна напълно и интегрирана с вътрешния ни свят. Чрез хипнотерапия сполучливо и дейно можем да освободим прочувствения заряд на прекарването. Освобождавайки първопричината на казуса, отстраняваме редица признаци – стрес, депресивно или обезпокоително положение, уплаха, боязън, бодърствуване, отрицателни страсти, отрицателни модели на държание и други Всички контузии, неразрешени и неосъзнати спорове, ограничаващи убеждения и настройки, които не са отработени и освободени, действат на неумишлено равнище, формирайки нашия живот посредством решения, които взимаме и усеща, които изпитваме. Чрез хипнотерапия контузиите могат да бъдат освободени и отработени, и клиентът да бъде свободен от пандиза на личните си неинтегрирани прекарвания.

Инфо: http://psiholozi.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР