Първият важен тест пред Белгийското председателство е извънредната среща на

...
Първият важен тест пред Белгийското председателство е извънредната среща на
Коментари Харесай

Белгийското председателство: Финалният спринт преди евровота и неочакваният обрат с председателя на Съвета Шарл Мишел


Първият значим тест пред Белгийското председателство е изключителната среща на евролидерите на 1 февруари, където ще се търси консенсус към актуализацията на бюджета с 50 милиарда евро финансова помощ за Украйна и ще се разчита на решаващата роля на Белгия да търси метод да преодолее ветото на унгарския министър председател Виктор Орбан.

На фона на комплицираните политически ходове в търсене на консенсус, Белгийското председателство стартира и с непредвиден поврат и политическо разбъркване на пластовете. Бившият министър председател на страната и сегашен ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи упоритостите си да се кандидатира за евродепутат: " Работих интензивно и ще продължа да го върша до последния ден в качеството ми на ръководител. Знаем, че това лято, след изборите през юни, ще е време за либерален преход. След изборите Европейската комисия също ще има шанса да съобщи щафетата на нов екип. Така, че е вярно по време на този либерален преход тези хора, които поехме отговорности - тъй като аз бях номиниран като ръководител на Съвета от 27 държавни и държавни ръководители - да се надигнем пред европейските гласоподаватели посредством всеобщото изборно право. Така че това не е лесният вид, това е виновният вид ", съобщи пред белгийски медии Шарл Мишел и провокира остри реакции поради невижданата обстановка, само че и ускори натиска върху водачите да изберат нов ръководител на Съвета, с цел да лимитират опцията на премиера на Унгария Виктор Орбан - прочут с околните си връзки с Москва, да управлява институцията по време на унгарското председателство във втората половина на годината.

В цялата политическа динамичност пред България остава да продължи политиката по " забързване " в търсене на потребни ходове в превъзмогване на австрийското несъгласие за сухопътния Шенген. Белгия към този момент заявява поддръжката си за пълноправното участие на страната ни в Шенгенското пространство - посланикът на Белгия в София Фредерик Мьорис: " Мисля, че е предизвикателство за Белгия да го извърши, да направи идващите стъпки. Много е значимо, че сме изразили положително и ясно европейско възприятие към България и Румъния. И мисля, че България и Румъния имат в действителност най-хубавите образци за това какъв брой добре са се справили и какво е нужно за доста по-бързото приемане, защото участието им в Шенгенското пространство е в действителност безспорно. "

" Сложната настройка в европейската политика слага под въпрос задачите пред България, само че и дава опция за още по-ускорена външнополитическа линия на страната ни ", разяснява в изявление за БНР Гергана Паси - някогашен министър по европейските въпроси, президент на " ПанЕвропа България ". 

Г-жо Паси, с какви упования и очаквания се обръща България към Белгийското председателство? Белгия заявява поддръжка за пълноправното присъединение на страната ни към Шенген, само че до каква степен е допустимо в идващите 6 месеца да бъде закрепена дата за премахването на инспекциите по сухопътните граници?

Да, фактически на последната полемика на " ПанЕвропа " с посланика на кралство Белгия в България и с вицепремиера Мария Габриел, посланикът, отговаряйки на въпрос, съобщи кардинална поддръжка за дотъкмяване на присъединението на България към Шенгенското пространство. Разбира се, това не трябва да основава несъразмерни упования у нас, имайки поради политическия подтекст и обстоятелството, че това председателство се случва в края на тройката ръководи - Швеция, Испания и Белгия и директно преди идните избори за Европейски парламент през юни, което значи, че обичайно това ще е председателство с по- стеснен интервал за дейности и със стратегически основни тематики, с които ще стартира самото си начало. Безусловно това ще бъде Украйна и нееднозначно Украйна беше маркирана като главен стратегически приоритет за Белгия и за Европейския съюз, тъй че все още всичките упования са ориентирани към идния неофициален Съвет на 1 февруари.

Какъв е европейският образ на България, която закрепи първия стадий от ротацията на кабинета и чака същинската да се случи през март? Доколко политиката на " забързване " може да е печеливша и да реализира действителни резултати преди европейските избори?

Аз нямам никакво подозрение, че това е само вярната политика и в действителност последните 6-7 месеца демонстрираха, че България фактически се активизира, когато има цел. Оставам настрани какъв брой дребна или огромна, какъв брой стратегическа или конюнктурна би могла да бъде една или друга цел, само че задачата за присъединение към Шенген, последвана от подготовката ни за присъединение към еврозоната и надлежно Организацията за икономическо съдействие и развиване, са серия от жалони, които активизират политиците. Попаднах на писмото, което българското държавно управление беше изпратило до ръководителя на Европейската комисия с изброяване на постигнатите вкъщи резултати. Наистина, те бяха доста безапелационни, т.е. преди да демонстрираме, да заявяваме своето очакване от страна на Европейския съюз, имахме един лист с изпълнени задължения от наша страна и това беше печеливша тактичност. Още повече, че скоростта става основно значима тогава, когато изборите съдържат доста незнайни и опция за нова политическа среда в Европейския континент. Не инцидентно, Белгийско председателство ще бъде фокусирано и върху правенето на идващия стратегически дневен ред, т.е. кои ще са целите, върху които Европа ще концентрира своето политическо внимание, своите финансови запаси за интервала 2024-2029 година Ключово значимо е България да форсира оптимално темпото, с цел да може пък да извърши своите стратегически цели, преди още повече Европа да се уголемява на Изток и то с огромен брой страни. 

В кратковременен проект Белгийското председателство е изправено пред предизвикването, обвързвано с изключителната среща на европейските водачи на 1 февруари, когато ще се търси единодушие за 50 милиарда евро финансова помощ за Украйна. Какво очаквате от тази среща и допустимо ли е Унгария да вдигне ветото си за тази финансова поддръжка и на каква цена?

Аз съм позитивно настроена към тази среща. Спомняте си, че тя беше закрепена, откакто на Европейския съвет през декември Унгария на практика по един необикновен метод подвигна ветото си във връзка с процеса на разширение, само че отхвърли да даде зелена светлина за военна и финансова помощ за Украйна, за идващия транш. Междувременно обаче, предходната седмица, доколкото успяхме да проследим, беше изпратено документално мнение от страна на Унгария до Белгийското председателство, в което проличава, че Унгария демонстрира към този момент податливост да вдигне ветото при, несъмнено, условия, които слага - тази помощ от 50 милиарда евро за идващите години да не бъде гласувана ad hoc еднократно, а да бъде сложена на гласоподаване всяка година. Допускам, че такова решение може да се одобри, въпреки че рисковете от него са, че този транзакционен метод на унгарците, който за жалост трансформира Европейския съвет към този момент обичайно в пленник на техните ползи, ще бъде разиграван всяка година и той е поставян още по-остро в светлината на идното Унгарско председателство на съвета на Европейския съюз във втората половина на тази година.

Могат ли водачите на Европейски Съюз бързо да се спогодят за правоприемник на Шарл Мишел след поръчката му да се отдръпна предварително от поста ръководител на Съвета на Европейски Съюз и до каква степен реален, съгласно Вас, е сюжетът унгарският министър председател Виктор Орбан да поеме краткотрайно ролята на ръководител на Европейския съвет по време на Унгарското председателство, което стартира незабавно след Белгийското?

Това бяха едни от огромните запаси, изказани сега, в който Шарл Мишел разгласи желанието си да напусне предварително поста и да взе участие в изборите за Европейски парламент и сигурно отвън изненадата от обстоятелството, че това се случва без предизвестие, година по-рано от плануваното, казусът е фактически с идното Унгарско председателство. Знаете ли, това систематизиране на топ позициите в Европа, директно преди идващия политически цикъл, постоянно провокира най-големи въпроси и отговори, упования, тъй като е най-любопитно и най-разбираемо за необятната аудитория, само че аз нямам никакво подозрение, че страните членки ще се оправят и то релативно безпроблемно с избора на правоприемник на Шарл Мишел, т.е. не позволявам, че ще се стигне до натоварването с повече власт на ротационния ръководител в лицето на Унгария. Нещо повече, с оглед проблемите, които в последно време свикнахме да виждаме от страна на Унгария, считам, че от ден на ден ще се изговарят благоприятни условия, в които да се лимитират до най-малко рисковете по време на Унгарското председателство. Очевидно е, че, да речем, тематики като господство на правото малко мъчно ще се дискутират във обединения, управлявани от Унгария, и ще се търсят решения, в които това да се случи в условия, в които спорът на ползи е обезвреден.



Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР