Идеята получи критики от Москва - броени дни след президентските

...
Идеята получи критики от Москва - броени дни след президентските
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Банкери се страхуват, че ще излязат имената на влиятелни европейци, помагащи на Москва


Идеята получи рецензии от Москва - броени дни след президентските избори и броени часове преди терористичните набези в покрайнините й.

На фокус по време на  беше концепцията за потребление на приходите от запорирането в Европейския съюз съветско имущество за въоръжаване на Украйна. За задачата висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел предложи :  " Предполагам, че водачите ще поддържат предлагането ми за конфискуване на печалбите от замразените съветски активи, с цел да осигурим 3 милиарда евро годишно за защитата на Украйна. Не плашете хората ненужно! Войната не е на прага! Това, което е на прага е нуждата да поддържаме украинците! "

Очаква се Европейска комисия да предложи юридически текст, който да формализира предлагането, както и да обясни , по който Европейски Съюз ще се разпорежда със средствата.

" Става дума за активите на Руската централна банка. Те бяха замразени от страните от Г-7, а не на олигарсите, което е напълно обособен въпрос ", уточни за стратегия " Хоризонт "  Даниел Франкини от Центъра за интернационално и европейско право в Шефилдския университет за замразените съветски активи в белгийския централен депозитар на скъпи бумаги:  " ", а той е европейска институция. Все отново това са изключителни облаги и единствената причина " Euroclear " да ги държи са глобите против Русия поради експанзията й против Украйна ".

Защо има страни в Европейски Съюз, резервирани към предлагането?
" В продължение на години руските олигарси изнасяха към Европа активи, в които са съсредоточени не просто парите на банките, не просто паричният поток, който облагодетелства Русия, само че и парите доста съветски олигарси. То това е индиректната цел на ЕС - посредством едно такова заледяване на активите и използването им за закупуване на оръжие за Украйна всъщност да обезоръжи част от съветското въздействие в Европа. Големият проблем е, че Унгария и Австрия се опълчват ", подчерта в изявление за БНР специалистът по интернационална сигурност и ръководство на конфликтите доц. доктор Искрен Иванов, както и изясни за какво по този начин са реагирали на  страните по време на Европейския съвет:  " Унгария се опълчва по разбираеми аргументи. Нейният водач съблюдава един доста близък политически флирт с Русия. Що се отнася до Австрия - руското наличие в Австрия е съществено,  беше предстояща. Така че да, има консенсус в Европейския съюз тези активи да бъдат употребявани за закупуване на оръжие за Украйна. Доколко този консенсус ще се резервира, то доста зависи от тези страни, които в един миг могат да блокират едно такова решение ". 

Резерви показаха и Ирландия, и Малта:  " Малта е много настрана от тези процеси, само че останалата част от страните, които се съпротивляват, това буди удивление. Малко или доста тези съветски активи, потреблението им за оръжие в Украйна, ще навредят на ползите и на някои богати европейци, тъй като техните компании, техните индустриални общности търгуваха с руснаците преди войната ".

" Аз дори се учудих защо Германия не реагира в случай, че безусловно месеците преди войната в Германия имаше доста богати предприемачи, които търгуваха с съветските си сътрудници. Не е учудващо да забележим някои страни, които другояче са много пронатовски, да се съпротивляват на тези наказания, тъй като на практика замразяването на съветските активи напълно ще отреже последните останали канали на съветската стопанска система към Европа ", акцентира политологът.

" В момента има мощна поддръжка да се употребяват непредвидените облаги и те да се насочват към Украйна за военни цели. Ако сме задоволително бързи, с цел да приключим с предлагането, ще можем да осигурим  ", прогнозира ръководителят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

Възможно ли е през юли Украйна да получи първия транш средства от парите за закупуване на въоръжение?

" Ако  закъснее,  да се активизира и да изпрати тези средства на Украйна до юли месец ", каза преподавателят в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", само че и посочи, че е " песимистичен дали оръжията, които ще закупи Европейски Съюз ще бъдат задоволителни на Украйна ":  " Европейският съюз е икономическият гръбнак на Украйна, само че военният гръбнак си остават Съединените щати - в случай че не отблокират своята помощ до края на март, прекомерно е допустимо тя да закъснее съдбовно и по тази причина Европа бърза ", уточни доц. д-р Иванов:  " Месеците април, май и юни те ще бъдат сериозни, защото виждаме, че в момента Русия се приготвя за нова огромна атака срещу Киев ".

 ще послужи като мотив за готовност на още хора, предвижда още специалистът. По думите му, " би трябвало да се дистанцираме от крайни съждения за станалото ":  " За съветски животи или за каквито и да са други - когато приказваме за тероризъм, става въпрос за принуждение против цивилни. Да не смесваме случилото се с войната в Украйна! Не поддържам тезата, че Украйна има нещо общо с този атентат - заплахата от световния тероризъм е опасност за всички, освен за Русия ", каза доцентът.

Вина към Украйна хвърли съветският президент, който - съгласно украинския му сътрудник - по този начин търси способи да отклони виновността за всеобщото ликвидиране:  " Ако руснаците са подготвени безмълвно да умират в " Крокус хол " и да не задават никакви въпроси на своите служби за сигурност и разузнаване, то Путин още веднъж ще се опита да обърне сходна обстановка в своя персонална изгода ", 

" Голяма част от стратегическите запаси на съветското разузнаване са ориентирани към поддръжка на режима в Кремъл, към застраховане на ресурсите в Украйна. Това създаде вакуум вътре в Русия и се стигна до този атентат ", добави политологът, който за " Хоризонт " направи коментар и за президентския избор в страната.

Изборите за президент в Русия - избор в " цялостно осведомително затъмнение ".

" Много мъчно можем да създадем безапелационни заключения за това, което се случи на руските избори, тъй като сега в Русия е цялостно осведомително затъмнение. За мен легитимността на тези избори е съмнителна, тъй като истината е, че Путин се пробва да концентрира властта към себе си, пробва се  ", каза доцент Иванов.

Войната в Украйна, блокираната помощ от Съединени американски щати и нуклеарната изразителност на Русия - опасност ли са за сигурността в Европа?

" Що се отнася до войната в Украйна - чуваме на няколко пъти не просто стандартна изразителност от страна на Москва - чуваме . Мисля, че това е повече от изрично доказателство, че в действителност Русия ще продължи тази война, до момента в който не реализира задачите си. Да, Европа се задейства! Да, Европа разбра, че не може да стои със скръстени ръце. И Европа разбра, че би трябвало да сътвори войска, само че дейно въздържане на Русия без Съединени американски щати няма по какъв начин да стане ", подчерта специалистът по интернационална сигурност и ръководство на споровете.  " Историята на Студената война сочи, че бидейки страни с нуклеарен паритет Съединените щати и Русия парадоксално така осигуриха мирното развиване на Стария континент - просто от боязън да не се стигне до нуклеарна война ".

Според доцент Иванов, блокираната американска помощ плаши Европа:  " - на няколко пъти и френският президент Еманюел Макрон съобщи по тази причина, че тя също е ядрена мощ, може да сдържа Русия. Но европейците ще употребяват цялостния набор от принадлежности, тъй като сега залогът е сигурността на цяла Европа и в последна сметка аз в действителност се надявам да има консенсус по този въпрос. Защото ако страни като Австрия или споменатите блокират една такава процедура, това значи, че Украйна остава без помощ. Истината е, че Европа няма пари да построй армия или най-малко високотехнологична войска. Воля има към този момент - това е добре! Европейските страни не желаят да си изрежат, примерно, безплатното опазване на здравето, безплатното обучение и да влеят тези пари за въоръжение. Затова в момента този механизъм, който те използват (пренасочването на тези пари за отбранителна индустрия) е нещо като отправна точка за основаването на някакви отбранителни обединения и настрана за закупуването на оръжие за Украйна ".

Затова ли от месеци се приказва интензивно за  в една бъдеща Европейска комисия - след европейските избори?

" В момента в Европа се приказва за основаването на Общ европейски защитителен фонд, от който фонд в действителност да потеглят средствата, които ще се отпускат оттук насетне за Украйна и надлежно средствата, които ще се употребяват за построяването на обща европейска защита ", обясни преподавателят в СУ.  " Каква е алтернативата на едно такова решение - тези пари да бъдат вложени в кохезионните фондове или в останалата част от фондовете на Европейски Съюз. Не мисля, че Европа ще се съгласи на това, а даже да се съгласи - това ще бъде просто едно краткотрайно решение. Европейците добре схващат, че една обща европейска защита има потребност от институционализация. Създаването на една такава фигура като европейски комисар по защитата или непосредствено да си го кажем - европейски министър по защитата, при всички положения ще наложи и основаването на институция, която ще дава отговор за това по какъв начин да се разпределят тези средства. Държави като Франция, Германия, Белгия, Нидерландия няма да оставят тези средства в ръцете на останалите фондове. "

Как Русия реагира на концепцията на Европа за приложимост на парите от лихвите, насъбрани от блокираните активи?

Като " бандитизъм " и " кражба " я дефинира представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, а сътрудника й от Кремъл Дмитрий Песков каза, че предлагането опонира на интернационалното право:  " В юридическия отдел на всяка банка схващат пагубните последици от такива дейности за изземване на активи както за банката, по този начин и за страната, и за европейската стопанска система.  - последствията ще бъдат доста съществени, както за тези, които ги вземат, по този начин и за тези, които ги ползват ".

Възможни ли са ответни наказания от Москва? Примерно, в случай че има останали активи на западни компании в Русия, самата страна да предприеме " огледални " дейности?

" Да, изцяло е допустимо това да се случи и ще дам още веднъж образец с Австрия. Да си представим, че има австрийски активи в Русия, тъй като Австрия постоянно е била близка с Русия. Ако погледнем Европейския съюз, ще забележим, че Австрия е една от най-проруските страни в него. Факт е, че доста огромна част от тези австрийски активи, които бяха изнесени за Русия, в действителност могат да бъдат замразени. Това е причината, заради която и Русия да употребява тези пари на фронта. Това е повода, заради която сега страни като Австрия гледат песимистично на една такава стъпка от страна на Европейския съюз. "

Банки е Европа - обезпокоени поради опцията от нарушение на банковата загадка

Песимизъм към концепцията показаха и , както и терзания, че може да бъдат подведени под правосъдна отговорност от Русия или да им се наложи да заплащат съществени компенсации. 

" Ще напомня - безусловно след 11 септември 2001г., когато бяха терористичните атентати в Ню Йорк и Вашингтон - Съединени американски щати желаеха от швейцарските банки да нарушат банковата загадка, с цел да дават информация за това дали измежду активите, с които те разполагат, няма активи на фантомни сдружения или субекти, които имат връзки с терористите. Един от дребното случаи, когато швейцарските банки са нарушавали банковата тайна и са давали информация за активите ", даде образец доцентът.  " В момента това, от което се опасяват доста европейски банки, в това число, както Вие казахте, доста европейски банкери и компании, които се другояче ситуирани на страни, които изрично осъждат Русия в тази война - е, че в някои банкови тайни може да излязат имената на авторитетни европейски политици, авторитетни европейски бизнесмени, доста от които са помагали на Русия в предишното. Пък, кой знае, може да не престават да й оказват помощ и в този момент? Бизнесът си е бизнес! Те, руските олигарси, неслучайно държат огромна част от тези активи в европейски банки, чисто и просто тъй като въпреки всичко те ще ги държат в евро, няма да ги държат в рубли, нали? И, несъмнено, има нещо друго - Европа се тормози да не би инцидентно по някакъв метод това да повлияе на стабилността на еврото, тъй като последното, от което сега Европа има потребност е нова криза ", сподели още доцент Искрен Иванов. 

Къде е България в този проблем?

На въпрос  на облагите на замразените съветски активи - министър председателят в оставка Николай Денков отговори:  " Това, което липсва в България в момента е закон, признат, който да разрешава да се замразяват активите и надлежно да се ръководят. Такъв законопроект има подготвен от " Демократична България ", само че той не е преглеждат, не е признат в Народното събрание ".

" Не мисля, че можем, тъй като България към момента не е страна-членка на еврозоната ", акцентира специалистът:  " Ние не се разплащаме в евро. По-скоро в България огромният проблем е или беше енергийната взаимозависимост от Русия - в този момент той значително е преодолян. Това беше по-скоро предизвикването, за което Европейският съюз и Вашингтон оказваха напън върху нас. По-скоро големият проблем, по който европейците ще продължат - това е корупцията. Такъв закон за активите може да бъде признат след влизането ни в еврозоната. Но корупцията в България е сериозен проблем - тя облагодетелства тъкмо страни като Русия. По-скоро Европа ще продължи да ни притиска в тази посока да се борим, а едвам, откакто реализираме тези цели, едвам тогава да мислим за подобен закон. Защото един подобен закон другояче би облагодетелствал трети страни, а не толкоз Европа ". 

Според специалиста по интернационална сигурност и ръководство на споровете, от последния Европейския съвет стана ясно, че:  " Най-важният приоритет от всички - това е  и евентуалната опция тя да стане страна-членка на Европейския съюз или поне асоциирана страна-членка под някаква форма, тъй като не е загадка, че Франция и Германия възнамеряват промени в Съюза, която по всяка възможност ще го раздели на няколко пояса ".

Доц. доктор Искрен Иванов разясни също: " Вероятно в Европа сега се разисква Украйна да стане част от тези пояси, тъй че откакто войната завърши под някаква форма, нейното възобновяване да стане по-лесно ".



Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР