Вече няма да е достатъчно да се строят по-екологични сгради,

...
Вече няма да е достатъчно да се строят по-екологични сгради,
Коментари Харесай

Енергийната ефективност на сградите: Българската възможност и новите евростандарти


Вече няма да е задоволително да се строят по-екологични здания, а към този момент съществуващите също би трябвало да бъдат актуализирани. Темповете за саниране в Европейския съюз са доста под очакванията  - едвам 1% и 1,5% всяка година, само че с цел да се реализира енергийният преход процентът би трябвало да е най-малко три пъти по-висок. Европейският парламент поддържа Директивата за енергийните характерности на постройките. Това е същинска смяна за притежателите на парцели, което значи, че всяка постройка би трябвало да бъде реновирана най-късно до 2033 година, без значение дали е социална или частна, жилищна или нежилищна, отдадена чартърен или не. Водещият докладчик, евродепутатът от групата на Зелените Кирън Къф  заяви в Екологичен потенциал, че гласът " за " директивата е опция да бъдат подкрепени по-ниските сметки за сила, битката с енергийната беднотия и основаването на хиляди висококачествени работни места в цяла Европа:  " Сградите способстват за 36% от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз, а съвсем три от всеки четири са енергийно неефективни, тъй че оправянето със постройките е значима стъпка за реализиране на индиферентност във връзка с климата до 2050 година Директивата за енергийни характерности ще модернизира сградния фонд на Европа, като дефинира по този начин наречените " минимални стандарти за енергийните характерности ", които изискват постройките, които губят най-вече сила, последователно да бъдат обновявани. Те би трябвало да подсигуряват, че техните национални проекти за саниране са задоволително финансирани и за тази цел би трябвало да черпят от фондовете на Европейски Съюз. Тази финансова поддръжка би трябвало да даде приоритет на уязвимите семейства. В тяхна поддръжка са включени ограничения за финансиране и осведомителни услуги като обслужване на едно гише и обществени гаранции ".

Един от най-спорните текстове, а точно възбраната за продажба на нови котли на изкопаеми горива, не е част към този момент от Директивата за енергийните характерности на постройките, само че от страните членки ще се изисква да формулират тактики за унищожаване на изкопаеми горива от отоплението като част от националните проекти за възобновяване на постройките, с цел да реализиран своите климатични цели до 2040 година с пътна карта за трансформиране на националния сграден фонд в здания с нулеви излъчвания до 2050 г. Европейската комисия вижда отоплението с термопомпи като най-хубавият вид, а електрификацията като пътят, който Европа би трябвало да извърви във връзка с декарбонизацията на топлинния бранш. Повечето разбори в промишлеността сочат, че електрическите термопомпи ще образуват основата на бъдещата отоплителна система в Европа, само че делът на конфигурираните термопомпи в Европейски Съюз към момента е дребен, спрямо решенията за изкопаемите горива и цената към момента е извънредно висока, спрямо приложенията на въглища, петрол и природен газ.

В България също постепенно навлиза инсталирането на термопомпи, въпреки и висока обаче инвестицията се връща бързо на семействата, подчертава  Цветелина Ле - притежател на профилирана компания в София, която слага термопомпи.  " Има интерес от няколко години по-активно. Първо, тъй като няколко компании пуснаха термопомпи по-нисък клас и са малко по-достъпни. Те са доста ефикасни, само че за по-големи жилища. Тъй като инвестицията е огромна, да вземем за пример едно двустайно жилище, вложението може да стигне до 20 хиляди лв., според от желанието на клиента - какво да се инсталира към термопомпата и по какъв метод, дали ще е с подово отопление, дали ще е с климатици, дали ще е с радиатори, дали ще има бойлер към нея. Предимно термопомпи се инсталират в къщи, там инвестицията си заслужава. "

Електрическата термопомпа обаче няма да работи дейно в постройка, която не е добре изолирана:  " Ако дограмата е неприятна, в случай че апартаментът е външен, прохладен, в случай че прилежащите жилища не се отопляват, ще има топлозагуби. "

Директивата за енергийните характерности на постройките дава изключителна еластичност на страните-членки на Европейски Съюз, включително и България, да дефинират стандартите, само че ще изисква от тях да приготвят Национални проекти за деяние до 2025 година Така цялата отговорност за осъществяването на новите правила ще падне върху държавните управления - те ще дефинират кои здания са с най-ниски енергийни характерности и кои да бъдат предпочитано актуализирани. 

Актуализираната Директива за енергийните характерности сварва страната ни в комплицирана обстановка: след края на програмата за безплатното саниране, с взрив на тъжби поради отхвърлени планове за 100% грантово финансиране, всеобщо неодобрение измежду жители и локална власт. Например, граждани в Сливен се редяха повече от 24 часа на опашка, с цел да се доберат до последната опция за гратис саниране: " От неделя от 3 часа има лист " ; " От 5 часа съм на опашката " ; " 32 номер съм, имам вяра " ; " Надявам се да се случат нещата, по тази причина съм тук " ; " Трябва да си спазят обещанието " ; " Разочарованието е огромно ".

А други жители с подадени документи в Габрово още чакат:  " Хубаво е да се санира, блокът да придобие различен тип. Отвън към този момент се лющи, пада мазилка, поостаряло е към този момент. И дограмата, стълбището, покрива го правихме, но кръпки - и той е за възобновяване. " /  " Много позитивни неща има в санирането, а пък би трябвало да се напрегнем. "

Недоволството не е изненада, поради големия интерес към програмата - над 3000 подадени оферти за над 4 милиарда лева В същото време бяха утвърдени едвам 756 многофамилни жилищни здания за малко над 1.1. милиарда лева

Редица кметове, както на огромни, по този начин и на дребни общини, изпратиха протестни писма до районното министерство, в които показват подозрения в истинността на енергийните обследвания и виждат финансов дисбаланс сред общините. Кметът на община Стралджа Атанас Киров даже разгласи, че ще търси решение на проблема със санирането на жилищни блокове в съда:  " Попарени сме, крещя, тук ще вземем толкоз точки, считаме и мислим, че има максимален късмет. В един миг се оказа, че не взимаме нищо, а пък другите, които изобщо не чакахме да вземат, взеха. И това не мога да го схвана, ще се обърнем към съда. "

Кметът на друга община - Болярово, Христо Христов , в която нито едно утвърдено предложение за саниране няма, също е неудовлетворен:  " Има сходни на нашата община, получиха няколко блока, а някои нито един. Според мен оценката е субективна и може би е въпрос на лобизъм или някоя друга активност, която е свършена. "

В момента към този момент има ново набиране на планове за енергийно възобновяване, само че към този момент с 20% финансово присъединяване на живеещите в блока. За новите планове със съфинансиране са обезпечени 256 млн. лв. по Плана за възобновяване и резистентност. Кандидатите обаче не са доста и Министерство на регионалното развитие към този момент повторно удължава периода за подаване на планове.

На фона на тази напрегната картина какви са вероятностите пред България с плануваните стандарти?

" Новите условия по обновената инструкция за минимални стандарти за енергийните характерности няма да съставляват проблем за нежилищните здания и за новопостроените здания, където темповете на строителство са доста дейни и пазарът бързо ще отговори на новите условията ", смята  Цвета Наньова - специалист по енергийна успеваемост. В изявление за БНР тя регистрира, че казусът се корени в съществуващия частен жилищен фонд, който у нас е 97%, като 93% от него не дава отговор на актуалните условия за енергийна успеваемост:  " Основният проблем си остава съществуващият жилищен фонд. Лоша смешка изигра програмата за възобновяване на многофамилни жилищни здания със 100-те % грант, доколкото притежателите привикнаха с мисълта, че задължението за обновяване  не е на тях като притежатели, а на страната, на общината, на обществените институции и за жалост, мъчно ще бъде към този момент връщането в по-нормалната процедура страната да подкрепя и то най-много тези, които в действителност не могат, с цел да могат да се случи възобновяване в по-широки мащаби. Защото, съгласете се, няма доста логичност за това целокупните данъкоплатци, българи и европейци, да заплащат обновяването на 100% на една доста дребна група щастливци. Видяхме какво беше разочарованието и какви са към момента страстите около кандидатстването за безплатното саниране. Но в бъдеще ще се приложат тези подходи по новата инструкция, точно финансова поддръжка най-много за тези, които фактически не могат сами да го създадат, за енергийно бедните, с цел да могат да обезпечат самоучастие, като в тази инструкция се подчертава върху енергийната беднотия. Ние знаем, че у нас неотдавна беше призната дефиницията за енергийна беднотия, само че за жалост, тази формулировка за момента е единствено на хартия. Друга значима тенденция на политиките, които се чака занапред да развие българското държавно управление, е обслужване на едно гише, т.е. жителите да получат професионална помощ за сметка на публичния  запас, с цел да могат да създадат организацията. "

Какви са, обаче, главните пропуски на страната в осъществяване на стандартите на енергийна успеваемост:  " Ние нямаме, за жалост, непрекъснато настояща стратегия за възобновяване на жилищния сграден фонд. Имаме периодически начинания със 100% финансиране на този фонд, като до момента за последните 10 години с обществения запас, който постоянно е стеснен, са актуализирани едвам 4% от съществуващия сграден фонд. Има нужда да има една непрекъснато настояща стратегия, с непрекъсната поддръжка от обществения запас - това е фокусът, тъй като не е належащо да ги убеждаваме хората. Те от дълго време са разбрали, че най-евтината сила е спестената сила. Затова свидетелства и статистиката от последното броене - единствено за последните 10 години в България над 50% от притежателите са сменили дограмата си с енергоефективна. "

Какви проблеми се разкриват пред страната ни на фона на условията за дейна политика в посока енергийна успеваемост?

" Ще стане ужасно с осъществяването на всичките тези стратегии, тъй като Планът за възобновяване и резистентност трябваше да се извършва в интервала 2021-2026  - за пет години. Всичко се струпва и цялостното осъществяване на стратегиите по Плана за възобновяване и резистентност ще би трябвало да бъде изпълнено в границите на година и половина, най-много две. Има редом с това инвестиция над 1 милиарда лв. за общински планове, които са също със период на осъществяване до 2026 година Строителният бранш е изказвал огромни терзания за неналичието на фрагменти, тъй че мъчно ще влязат в нужните срокове  за осъществяване и както знаем, най-вероятно ще е за сметка за качеството. Енергийните инспектори, които са стеснен брой компании, бяха сложени в същата обстановка. За три месеца те трябваше да създадат 3 хиляди обследвания - освен за жилищни здания, редом от това течаха и другите стратегии за обществените здания. И явно, когато има такова бързане, се получават и повече неточности, само че в случай че имаме подобен проект и се знаят, както източниците на финансиране, по този начин и времето, в което ще се развиват тези стратегии, нещата биха били усъвършенствани. Това ще даде опция за основаване на по-качествени фрагменти в капиталовия развой, когато има някаква прогнозируемост най-малко в границите на някакви 5-10 години напред. "



Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР