Първия и единствен по рода си в България тинк-танк за

...
Първия и единствен по рода си в България тинк-танк за
Коментари Харесай

Създаден бе първият тинк-танк за устойчиви финанси и енергетика

Първия и уникален в България тинк-танк за устойчиви финанси и енергетика - Green Finance and Energy Center, към този момент е реалност.
Зеленият център се основава по самодейност на " Българска фондова борса " АД и " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД и се осъществя в партньорството на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Комисията за финансов контрол и Фонда на фондовете. В него вземат участие близо 30 от най-авторитетните персони в страната ни и представители на заинтригуваните страни по тематиките: бизнеса, държавните институции, Неправителствени организации и браншовите организации, академичната общественост и консултантите.
" Зелената промяна стартира и считаме, че приляга на водещи институции като БФБ и БНЕБ дружно с всички заинтригувани страни да поведат дебата, да чертаят трендовете и политиките в икономическия и публичен живот по тематиките за устойчивите финанси и енергетика. Отворени сме към активизиране на целия експертен капацитет на страната ни, като стъпвайки на най-хубавия опит на Европа и света, сме уверени, че ще способстваме пълноценно за устойчивото развиване на бизнеса в България “, означи доцент доктор Маню Моравенов, изпълнителен шеф на " БФБ-София ".
Въпреки, че 83.9% от фирмите правят оценка равнището на създадените от тях политики над междинното, над 41% от тях изпитват дефицит на информация и 37.5% от компаниите регистрират като значим проблем неналичието на кодекси и методологични документи с практическа устременост. Това стана ясно от изследването на средата от аспектите на екологията, обществената отговорност и положителното корпоративно ръководство (т.нар. ESG практики - Ecology, Social, Governance) - направено от ВУЗФ Лаб по поръчка на БФБ измежду 56 компании от седем стопански бранша. Проучването беше показано от проф. Виржиния Желязкова - заместник-ректор по образователната активност и качеството във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси.
Маню Моравенов и Константин Константинов, изпълнителни шефове на БФБ и БНЕБ, показаха задачата, задачите и първите начинания, които ще предприеме Зеления център. Сред тях са повишение на информираността измежду бизнеса, надграждане на кодекса за положително корпоративно ръководство с аспектите на екологичното развиване и обществената отговорност, основаване на борсов Зелен показател, който да предизвиква фирмите да вкарват ESG практиките, както и да отличава тези, които го вършат по най-хубавия метод.
Специални посетители на събитието бяха Маринела Петрова – заместник-министър на финансите, Жечо Станков – заместник-министър на енергетиката, Мария Филипова – заместник-председател на Комисия за финансов контрол, управляващ ръководство „ Надзор на капиталовата активност “ и Александър Георгиев – изпълнителен шеф на Фонд на фондовете.
Гледните точки на Европа и света по тематиките за устойчивите финанси и енергетика дадоха Ева Майдел – член на Европейския парламент и Антъни Милър – основен координатор на Инициативата на Организация на обединените нации за устойчиви тържища.
Участниците дадоха алегоричен старт на активността на Зеления център посредством цифрово сключване на Харта за стабилно икономическо развиване на България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР