Първите лекарства, специално разработени за лечение на коронавирус, са голям

...
Първите лекарства, специално разработени за лечение на коронавирус, са голям
Коментари Харесай

Проф. Момеков: Договорените хапчетата срещу Covid няма да са в аптеките у нас

Първите медикаменти, особено създадени за лекуване на ковид, са огромен пробив в битката с пандемията. Те ще могат да се одобряват от леко заболели пациенти, които обаче са рискови и задачата е да се избегне хоспитализация. Клиничните изследвания демонстрират, че тези таблетки могат да се одобряват до третия ден от проявата на първите признаци, изясни по проф. Георги Момеков, ръководител на Българското научно сдружение по фармация.

България е договорила и е подготвена да внесе новите две особено създадени за битка с ковид медикаменти. Единият препарат е създаден от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки, разгласи в петък зам.-здравният министър доцент Георги Йорданов.

Става дума за два препарата - Паксловид и Молнупиравир.

" Едното лекарство е подадено за регистрация, а за другото данните към момента се преглеждат. Така или другояче е хубаво, че се взимат ограничения превантивно. Това са първите медикаменти, които са характерно създадени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент ", разяснява проф. Момеков.

Според него клиничните изследвания на двете медикаменти са били направени добре.

" Причината е, че те се вършиха в един не толкоз турболентен интервал. С " Ремдесивир " част от хората попадаха в терапия в 9-10 ден, което е безпределно късно за противовирусна терапия. А тук самите изследвания бяха направени тъй че да се започват от 3 до 5 ден от първите признаци ", уточни Момеков.

Препаратите обаче няма да се продават в аптечната мрежа у нас. Очакванията на Момеков са, че медикаментите ще бъдат " много скъпи ": " Цените към момента не са листнати, с цел да ги четем, само че по индиректни данни те ще бъдат доста скъпи - към няколко стотин лв., може би ", уточни Момеков.

Той беше безапелационен, че това, че има лекарство е ужасно, само че този стадий имунизацията против COVID-19 е безалтернативна. Той даде за образец ХИВ инфекцията, за която сега има лечения, които я трансформират в хронична и заболелият живее с ХИВ даже по-дълго в сравнение с би живял с диабет. Но това значи ли, че е по-добре да се разболеем, попита фармацефтът.

Не бива да се осланяме на данните, че Омикрон протича леко. Първо, към момента няма задоволително данни, а и даже и тези, с които разполагаме, по какъв начин може да се съпоставят с данни от разнообразни страни с друг профил на популацията. Напр., Южна Африка има младо население, а Швеция огромен брой имунизирани. Не бива в България да лежим на " тази кълка ", тъй като Омикрон може тежко да удари здравната система, а и виждаме по какъв начин се топим и без пандемия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР