Първите американски войски, които подсилват съюзниците на НАТО на източния

...
Първите американски войски, които подсилват съюзниците на НАТО на източния
Коментари Харесай

Първите американски войски пристигнаха в Румъния

Първите американски войски, които укрепват съдружниците на НАТО на източния фланг след скупчването на съветска войска на границата с Украйна, дойдоха в Румъния. Това разгласи румънският министър на защитата Василе Данку, представен от " Ройтерс ".

Съединени американски щати изпращат близо 3000 спомагателни бойци в Полша и Румъния, с цел да предпазят Източна Европа от евентуално разразтване на рецесията поради съветския напън над Украйна.

Пентагонът заяви, че ще предислоцира в Румъния част от " Страйкър " бригада, формирана от към 1000 американски военни от Вилчек, Германия. В Полша войските започнаха да идват в събота.

По данни на Данку първите 100 американски бойци към този момент са в страната, с цел да се занимават с логистика. Той означи, че няма да мине доста време, преди да дойдат и останалите войски.

В момента Вашингтон има към 900 бойци в Румъния, която е членка на НАТО от 2004 година И е хазаин на система за защита против балистични ракети, за която Русия от години твърди, че може да се оборудва с ракети " Томахоук ". Някои от задграничните военни в Румъния са част от силите на НАТО, а други - по обособени двустранни съглашения.

Франция също разгласи, че възнамерява да изпрати войски в Румъния и предложи да бъде водеща нация на бъдеща задача на НАТО, която може да събере към 1000 бойци от разнообразни страни. Решение може да бъде взето на идната среща на министрите на защитата на НАТО в средата на сегашния месец.

Вчера понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Алиансът обмисля по-дългосрочно военно позициониране в Източна Европа за подсилване на защитата си. В момента НАТО разполага с войски, които се сменят на ротационен принцип.

Струпване на съветски войски наоколо до украинската граница породиха съмнения у Запада, че Москва възнамерява нахлуване против Украйна. Въпреки че Москва отхвърля да има подобен проект, тя се възползва от обстановката, с цел да сложи настояванията си за гаранции в областта на сигурността от страна на Запада, които включват преустановяване на възможното разширение на НАТО на изток и налагането на публично несъгласие върху опцията Украйна да се причисли към Алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР