Първи случай в България - беше направена операция за поставяне

...
Първи случай в България - беше направена операция за поставяне
Коментари Харесай

Генчо Начев се хвали с уникална сърдечна операция

Първи случай в България - беше направена интервенция за слагане на по този начин наречената безшевна аортна клапна протеза на двама високорискови пациенти. За достижението се похвали пред бТВ шефът на болница „ Св. Екатерина “ проф. доктор Генчо Начев.

Операциите на двамата пациенти на 75 и 80 години са ръководени персонално от него.

„ С минимално инвазивен способ и през дребен отвор се поставя тази клапа, която не се шие. Предимството на този способ е, че се понижава времето, при което пациентите са на механична вентилация с 38%, с 32 % престоят в реанимация и с 50 % загубата на кръв.

Това е различен способ на транскатетърно слагане на клапи. Пациентите, на които са слагат тази клапа живеят с една година и 52 дни по-дълго без никакви недоволства спрямо другите, на които се поставени транскатетарни клапи.

Пет години лобираме и успяхме НЗОК да заплаща това средство. То е доста по-евтино от транскатетърните клапи, които костват 35 хиляди лв., а безшевните аортни клапи -14 хиляди.

„ Заради пандемията нямаше трансплантации и донорски обстановки, което наложи да бъдат поставени 5 изкуствени сърца на наши пациенти, които не могат да чакат и умираха. Последният човек, който трансплантирахме изкара с изкуствено сърце 660 дни и в този момент имаше късмет да бъде подобаващ тъкмо за тази трансплантация “, означи професорът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР