Първата у нас онлайн онкокомисия за рак на гърдата вече

...
Първата у нас онлайн онкокомисия за рак на гърдата вече
Коментари Харесай

Първата онлайн онкокомисия у нас вече е факт

Първата у нас онлайн онкокомисия за рак на гърдата към този момент е реалност в мобилното приложение BreastHelp, осведоми БНР. Приложението е създадено по концепция на хирурга и шеф на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛО доктор Ваня Митова.

Онлайн онкологичната комисия е най-новото в приложението BreastHelp, като концепцията ѝ е всеки пациент да има достъп – с изключение на физически – до онкокомисия в съответното лечебно заведение, също и до мултидисциплинарен екип експерти, който да прегледа самостоятелно неговия случай и да вземе решение кой тип лекуване би бил най-хубавият за пациента.

В рамките на 48 часа членовете на комисията в приложението дават отговор със мнение, което икономисва време от чакането пред кабинети на разнообразни експерти и запазването на час за обзор, като онлайн мнението може да бъде получено на процедура месеци по-рано от това при физически прегледи – време, което може да се окаже основно за развиването на заболяването.

Д-р Митова показа, че повода да се появи това приложение са организационните проблеми, с които се сблъскват лекари и пациенти.

От старта на BreastHelp предходната година до през днешния ден към този момент действат два модула на самото приложение, тъй че то да бъде потребно освен да болните, само че и за здравите дами, както и за лекарите.

Всеки може гратис да конфигурира и употребява BreastHelp през здравната платформа Healee, която от своя страна може да бъде свалена като приложение както през Гугъл Play, по този начин и през App Store на всевъзможен тип електронни устройства, добави доктор Митова.

Всяка здрава жена попълня въпросник под формата на чат за риска от заболяване при нея. Накрая софтуерът с изкуствен интелект генерира логаритъм какъв брой постоянно съответната жена да се преглежда при експерт, какви тъкмо проучвания да си прави, по кое време да отиде на мамография. Приложението изпраща напомняния, в случай че дамата е в рискова група, да се самопрегледа, с указания по какъв начин да го направи. Всяка информация се резервира в персоналния профил на пациентката и лекарят може да ги види онлайн.

„ При модула на диагностицираните дами, там нещата стоят по малко по-различен метод. Вътре също има един въпросник, само че той е обвързван с тяхното заболяване, с съответните характерности, съответния израстък и с това по кое време те последно са се проследявали “, изясни още доктор Митова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР