Първата линия на газопровода Турски поток ще достигне турския бряг

...
Първата линия на газопровода Турски поток ще достигне турския бряг
Коментари Харесай

Турски поток достига черноморския бряг на Турция през май

Първата линия на газопровода " Турски поток " ще доближи турския бряг през май тази година и ще бъде пуснат в употреба в края на 2019 година, оповестиха от ръководещия екип на плана пред Анадолската организация.

Двата паралелни тръбопровода се построяват благодарение на най-големия строителен транспортен съд в света " Пионерски дух ".

Газът от първата линия е очакван за турския пазар, до момента в който газът от втората е предопределен за страните от Южна и Югоизточна Европа.

" През май първата линия ще доближи турския бряг. След това корабът " Пионерски дух " ще има друга работа. След това ще се завърне в Черно море, с цел да работи по втората линия на " Турски поток ". Очакваме, че ще се върне през третото тримесечие в Черно море и ще възобнови работа ", посочи представителят на " Турски поток ".

По думите му, общият потенциал на газопровода от 31,5 милиарда куб. метра ще посрещне годишните енергийни потребности на 15 млн. семейства.

Проектът ще може да създава сила, еквивалентна на 126 хиляди вятърни турбини и 39 атомни централи.

" Това е голямо количество сила, което би трябвало да бъде разпределено на турския и европейския енергиен пазар ", добави представителят.

Определяйки плана като " доста значим принос за енергийната сигурност ", той чака, че с газопровода Турция ще се трансформира в основен възел за газовите доставки в Южна и Югоизточна Европа.

Търсенето се покачва на европейския газов пазар във време, когато вътрешното произвеждане понижава, разяснява той, като в следствие той удостовери, че " Турски поток " ще играе забележителна роля в Югоизточна Европа, изключително в някои едва развити пазари на Балканите, които ще завоюват от газа от " Турски поток ".

" През първите 11 месеца на 2017 година се следи голям растеж в търсенето в няколко страни, които се надяват да получат газ от " Турски поток ". Търсенето на газ в Турция през първите 11 месеца на 2017 година се усили с 20,4 %, до момента в който търсенето в Унгария се усили с 22,3 %, Сърбия с 26,1 %, Гърция с 11,6 на 100 и България с 6,8 на 100 ", посочи представителят.

Тази статистика от " Газпром " обгръща района на втората линия и съгласно съветската компания потвърждава валидността на плана, който ще може да покрие това увеличено търсене от " Турски поток ".

" Това укрепва нашето разбиране, че строим нещо, което в действителност е скъпо за тези страни ", изясни той.

Говорителят удостовери, че строителството на 700 км от общо 1860 км на двете линии на подводния сектор на плана са приключени.

С модерната технология на " Пионерски дух ", корабът съумява да поставя по 4 км тръби на ден даже в тежки метеорологични условия, като в избрани дни реализира върхове от над 5 км на ден.

" Скоростта на полагане на тръбите от " Пионерски дух " е по-бърза, в сравнение с чакахме. Това е първото полагане на тръби на този транспортен съд ", посочи той.

Гърция и България аплайват за европейска част от плана. Според представителя договарянията с Гърция и България за европейска страна на плана са в ход и страните реализирали добър прогрес.

" Има позитивно въодушевление към плана ", съобщи той, като Сърбия и Унгария проявявали интерес към присъединяване на държавно ниво.

" Преди да доставим първия газ на Турция в края на 2019 година, би трябвало да се вземе решение за втората линия на газопровода ", добави той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР