Първата изненадваща проверка в къща за гости, направена от Министерството

...
Първата изненадваща проверка в къща за гости, направена от Министерството
Коментари Харесай

Проверка в къща за гости не откри нарушения

Първата изненадваща инспекция в къща за посетители, направена от Министерството на земеделието, храните и горите, не откри нарушавания. 

В неделя по обяд инспекторите от МЗХГ и фонд " Земеделие " посетиха туристически обект в Лясковец, построен със лични вложения и със съфинансиране по Програмата за развиване на селските региони от предходния програмен интервал.

Около два часа те ровиха документи и инвентар, само че не откриха нищо неправилно. 

Къщата е 150-годишна, монумент на културата. Работи от 4 години като туристически обект. От два месеца инспекция на къщата вършат също данъчните и Икономическа полиция .  

Целта е да се откри дали къщите, финансирани с европейски средства, се употребяват по предопределение. Ще се следи и дали сходството да дейностите, които са дадени като планово предложение, съответстват с действителността, изясни Стефан Спасов, проверяващ от МЗХГ, пред БГНЕС.

Изграждането и оборудването на къщата за посетители в Лясковец е коствало към 400 000 лв. на притежателите й, 68 000 лв. е било европейското финансиране. 

Въпреки изненадващата инспекция през днешния ден, те не са били обезпокоени.

„ Не ни тормози, тъй като ние си работим. Къщата е купена през 2012 година, 2015-а е пусната в употреба. Много повече средства сме вложили, в сравнение с сме получили. В момента имаме 7 посетители, потенциалът е за 19 души ”, сподели Димитринка Качамакова, майка на притежателя.

„ Къщата се употребява по предопределение, има указател на нощувките и на гостите. Има месеци с регистрирани към 150 нощувки. Има документи за 2015-а, 2016-а, 2017-а, 2018 година за платени туристически налози. Отговаря на тактиката за локално развиване ”, акцентира проверяващият Стефан Спасов.

По думите му в регистрите има огромен брой задгранични туристи от Португалия, Франция и Румъния.

Собствениците на къщата са дали и документи за платени туристически налози в община Лясковец за интервала от 2015 до 2018 година. Документацията изцяло дава отговор като действия и разноски, осъществени по тактиката за локално развиване на Местната инициативна група /МИГ/ " Лясковец-Стражица ", означи Спасов.

Мария Маринова, изпълнителен шеф на МИГ, уточни пред petel.bg, че досега притежателите са вложили в своето начинание към 400 хиляди лв. лични вложения, били са подкрепени с европейски средства от близо 75 хиляди лв., а за новия програмен интервал аплайват за финансиране от 68 хиляди лв. за в допълнение съоръжение.

Къщата за посетители в Лясковец е първата, от която стартират изненадващите инспекции на инспекторите от МЗХГ по концепция на земеделския министър Десислава Танева.

Обектите са финансирани от Държавна фирма „ Земеделие “ през локалните инициативни групи /МИГ/. Целта на инспекциите е да се върне доверието на обществото, уточни ръководителят на инспекциите Стефан Спасов.

Общо 14 къщи за посетители в цялата страна, кандидатствали за европейско финансиране по новия програмен интервал, ще бъдат тествани, напомни Стефан Спасов.

Проверките би трябвало да приключат до 14 юни. Ако бъдат открити нередности, притежателите ще възвръщат непозволено проучените суми, а тези, които аплайват с планове за съоръжение и екстри, няма да получат утвърждение, показаха проверяващите от земеделското министерство.

 

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР