Първата група от юбилейната 30-ата българска антарктическа експедиция се завърна

...
Първата група от юбилейната 30-ата българска антарктическа експедиция се завърна
Коментари Харесай

Дори и на Антарктида не може да се избяга от пандемията

Първата група от юбилейната 30-ата българска антарктическа експедиция се завърна от Ледения континент. Какво ново сътвориха на Антарктида, описаха проф. Христо Пимпирев, инж. Йордан Йорданов и доктор Атанас Пелтеков в " Тази заран “.

Драматични обстановки е имало както при заминаването за Антарктида, по този начин и при завръщането на полярниците.

Имаше доста огромна вълна, корабът не ни дочака, преместихме се към испанската база и ни взеха оттова след няколко дни, показа инж. Йордан Йорданов.

Беше странна обстановка. Тази година ми се случи да отворя базата три пъти. Честно казано времето не беше напълно уместно, не можеха да ни разтоварят по график, разяснява доктор Атанас Пелтеков.

Тази година имаше проблеми, тъй като бяхме на стоп, тъй като използвахме непознати кораби. Надявам се тази година да сме с наш транспортен съд, сподели проф. Пимпирев.

Въпреки сложните условия, седем души са слезли и са отворили базата, само че чилийският капитан е настоял да ги изтегля.

Експедицията се събира на Антарктида малко преди празниците, а Коледа отпразнували в уругвайската база.

Съобразихме се за традициите с домакините, те бяха повече, разяснява проф. Пимпирев. 

Благодарение на нашия готвач успяхме да показа част от постността на Бъдни вечер. Така че не сме избягнали нашата традиция, означи доктор Пелтеков.

Доста време ще е належащо за построяването на българската лаборатория. Чилийският транспортен съд не е разтоварил нужния цимент, а времевият прозорец за строителство е бил доста къс. Строителите са били от региона на Чепинци и са огласили базата със звука на родопската гайда.

Работата потегли доста добре. Екипът беше младежи, осъществяване с адреналин, разяснява инж. Йордан Йорданов.

Дори и на Антарктида не може да се избяга от пандемията. Постоянно е имало вести за инфектирани бази и кораби, споделиха българските полярници.

За благополучие, в българката база не е имало случаи на ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР