* Първа помощ при сърдечен арест може да спаси живот*

...
* Първа помощ при сърдечен арест може да спаси живот*
Коментари Харесай

Внезапната сърдечна смърт е убиец номер 1

* Първа помощ при сърдечен арест може да избави живот * 150 участници ще се включат в петия интернационален конгрес на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България
Внезапната сърдечна гибел е палач номер едно в света, сочи статистиката. 70 000 българи годишно умират от сърдечни болести, а 70% от тях са породени от неочаквана сърдечна гибел. Тя настава ненадейно и може да засегне човек в видимо положително здраве или човек с някакво заболяване.

Когато настъпи сърдечен арест отвън болнично заведение, смъртността е висока, а за България тя доближава съвсем 100% . Важно е всеки човек да е квалифициран да помогне при положение на неочаквана сърдечна гибел отвън болнично заведение.

„ Има три значими стъпки, които всеки би трябвало да следва, в случай че види примрял човек – 1. да ревизира дали е в схващане и диша, 2. да се обади на 112 – спешна помощ и 3. да стартира да прави сърдечен масаж – мощно и пламенно .

Колегите от Английската сърдечна фондация сътвориха преди години един брилянтен клип с присъединяване на Вини Джоунс , който дава доста точни насоки по какъв начин би трябвало да се реагира в обстановка на примрял със сърдечен арест. “, споделя доктор Васил Трайков, ръководител на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология . Ежегодно той и сътрудниците от Сдружението провеждат обучителни акции какво би трябвало и може да направи всеки от нас, с цел да помогне на човек в такава обстановка.

" За да има резултат, обаче, би трябвало да стигнем до повече хора , с цел да се реализира ранно започване на животоспасяващи дейности (в първите минути след сърдечен арест). Само по този начин има опция да бъдат избавени повече хора “, добавя доктор Трайков.

За пета поредна година Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България провежда интернационален конгрес , на който експерти от България и света ще показват и разискват най-новите способи за лекуване на ритъмните нарушавания на сърцето.

Конгресът ще се организира в интервала 17-19 май в курортен комплекс Златни пясъци " и ще събере светила от Германия, Полша, Сърбия, Швейцария, Англия, Чехия и България. Предвижда се в границите на събитието да има както лекции, по този начин и на практика модули, в които да се показа и мултидисциплинарен метод при предварителна защита, диагностика и лекуване на аритмиите. За задачата, в конгреса ще вземат присъединяване и представители на сдруженията по кардиология и инвазивна кардиология. В програмата са планувани и модули за образования на медицински сестри и специализанти. До момента са регистрирани към 150 участници.

„ Интересът към този конгрес, който организираме годишно е огромен, тъй като се стараем да поддържаме високо равнище на експертност на лекторите, както и да сме потребни на сътрудниците с в действителност най-новите достижения в региона. Лечението и предварителната защита на ритъмни нарушавания в България е огромно предизвикателство за медицинските експерти, само че с всяка минала година се увещавам, че познанията им са на международно равнище. “, сподели доктор Васил Трайков.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР