Първа, но не последна. С тази заявка приключи срещата за

...
Коментари Харесай

Мнозинството зад правителството на "Има такъв народ" продължава да е неясно

Първа, само че не последна. С тази поръчка завърши срещата за поддръжка на бъдещия кабинет на " ИТН " и " Демократична България " в Народното събрание в петък. След диалозите зам.-председателят на партията на Слави Трифонов - Тошко Йорданов, я дефинира като " градивна ", а съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че за обединяването е било значимо да разбере от мандатоносителя, че двете политически сили са си сложили едни и същи политически цели.
По какво има единодушие дотук
От думите му се разбра, че и " ИТН " и " Демократична България " имат идентични позиции за промяната на основния прокурор и Висшия правосъден съвет, както и за закриването на профилираните съдилища. " Наясно сме, че прокуратурата в този тип не може да бъде. Наясно сме, че би трябвало да се отстрани профилираната прокуратура. Наясно сме, че има провокации, свързани с проекта за възобновяване ", сподели и Тошко Йорданов.

Освен по въпросите, свързани със правосъдната промяна, по време на срещата управленията на двете обединения са имали единна позиция и за смени в регулаторите. Договорено е уточняването на детайлите да продължи посредством срещи сред специалистите на двете политически сили. По неофициална информация ще бъдат образувани пет работни групи, свързани с няколко основни бранша.
По какво няма
По един от главните въпроси - кои ще са политическите субекти, които ще образуват болшинството към възможния кабинет на " ИТН ", обаче към този момент продължава да няма изясненост. На неколкократно заложени журналистически въпроси за включването на Движение за права и свободи към обединенията, с които партията на Трифонов ще води диалозите за поддръжка, Тошко Йорданов отговори по този начин: " " Моля ви, не желая да спекулирате с Движение за права и свободи. Спекулирате демонстративно. Така или другояче, в случай че има държавно управление, то обективно ще бъде държавно управление на една политическа партия, което значи, че е държавно управление на малцинството. Това няма да е съдружно държавно управление ", акцентира той. И добави, че всяка една от парламентарно показаните партии може да го поддържа, в случай че в тях виждат " себе си ".

" Ние желаеме, в случай че има държавно управление, за което ние даваме поддръжка, то да постави старания оптимално да се отдалечи от Движение за права и свободи. Как това ще се случи е въпрос на визия на мандатоносителя. ", сподели Христо Иванов. Въпросът с изключването на Движение за права и свободи от възможното болшинство към кабинета на " ИТН " е едно от изискванията на " Демократична България " за поддръжка.
" ИТН " желае да ръководи с " плаващо болшинство "
Преди диалозите сред Има Такъв Народ и Демократична България в петък се състояха и съвещания при президента Румен Радев за намиране на допустимо болшинство за постоянно държавно управление, които бяха бойкотирани от ГЕРБ. " По главните цели, които и президентът счита за значими, нямаме разминавания. Говоря за " Демократична България ", " Изправи се БГ! Ние идваме! ", значително Българска социалистическа партия и, колкото и да е необичайно, по някои неща и Движение за права и свободи ", сподели след срещата зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов. Той разказа и по какъв начин съгласно партията му би трябвало да се образува това болшинство: " Искрено се надяваме останалите политически сили, без ГЕРБ, да надскочат партийните си цели. Ако всеки надскочи партийни пристрастия и несъвместими точки, би трябвало да успеем да съставим задоволително устойчиво болшинство, въпреки и плаващо ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР