Първа мярка, която беше насочена към местните власти и тя

...
Първа мярка, която беше насочена към местните власти и тя
Коментари Харесай

Дават 45 млн. в помощ на самотни хора с увреждания

Първа мярка, която беше ориентирана към локалните управляващи и тя ще продължи до края на годината, е обслужването с патронажна грижа на самотноживеещи хора, хора с увреждания. За задачата сме отделили 45 милиона от оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ". Вече имаме близо 40 000 души, които всекидневно употребяват тази услуга, заяви пред Българска национална телевизия заместител общественият министър Зорница Русинова.

Тя изясни, че всяка община обезпечава средства, с цел да може да се оказва помощ на възрастните хора. И уточни, че и в чужбина има случаи на инфектирани в обществените домове. "Служителите са най-голямото предизвикателство. Има доста доброволци. Част от дневните центрове не могат да работят, техният личен състав може да се употребява за патронажната грижа ", разяснява Русинова.

"Социалният патронаж е доста добра услуга сега. Най-добрият метод ние да подпомогнем общините, всяка община съгласно размера си, получава финансиране, тъй че да може всекидневно някой да може да напазарува на възрастните хора, да им купи медикаменти, да им помогне с дезинфекцията. Всички общински служби разкриха горещи телефони. Надявам се, че ще продължим по този начин ", изясни Русинова.

Заместник-министърът описа, че още през цялото време на изключителното състояние са лимитирали визитите и приема на хора в домовете за възрастни хора и за хора с увреждания, общините са подкрепени с по-голяма еластичност и тази мярка се удължава до 31 август.

За всеобщото тестване в домовете тя сподели, че в някои градове обстоятелствата са тревожни, само че е осъществена метаморфоза за преодоляване на обстановката.

"Отпреди две седмици стартира всеобщото тестване в домовете за възрастни хора и в останалите услуги, към този момент има някои градове, където обстоятелствата са тревожни, само че нашите служби дружно с шефовете на всяка една от услугите, с кмета, с локалното РЗИ съумяха да се реорганизират и там, където има случаи на инфектирани, в случай че са в недобро здравословно положение, се настаняват в болница, отделят се от здравите. Надявам се да успеем да овладеем обстановката ", сподели Русинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР