Първа копка на реставрацията и консервацията на археологическия обект Източната

...
Първа копка на реставрацията и консервацията на археологическия обект Източната
Коментари Харесай

Най-после! Направиха първа копка на Източната порта

Първа копка на реставрацията и консервацията на археологическия обект " Източната врата “ от огромния план " По крепостните стени на Филипопол “, беше направена в Пловдив през днешния ден, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Кметът на регион " Централен " съобщи: 

" Изключително съм благополучен, че след дълъг интервал през днешния ден сме очевидци на алегорична първа копка. Тук са положени старания повече от 15 години – от изследването, през проектирането, с цел да стигнем досега, в който вършим алегорична първа копка. Това е един от ключовите обекти в Пловдив, мощно желан от археолога Мая Мартинова, която години е вложила старания и познания, с цел да се похвалим с възобновен монумент на културата. Благодаря на община Пловдив за трайната политика в региона на културното завещание. ".

Днес е един извънредно благополучен ден за град Пловдив и за всички фенове на културно-историческо завещание. Този обект несправедливо е неглижиран 40 години след първичното му разкриване, означи археологът Мая Мартинова. Преди към 10 години регион " Централен " възобнови работата по плана, а археологическите изследвания донесоха нови данни. И още:

" Това е обект, който е учебник по история – има следи от елинистическата ера до Възраждането, т.е. може да се наблюдава тук историята на Пловдив. С колегата  Биляна Груева работихме в последните години, ще работим по реставрацията, с цел да се трансформира този обект в една от перлите на град Пловдив.

Източната врата с внушителната 13 метра необятна улица, която води към портата, открити са значими артефакти, един от които е надпис на гръцки и латински, че по времето на император Марк Аврелий е почнало строителството на портата. Този надпис е откаран в София, само че тук ще бъде сложено копие ", сподели Мартинова.

Изпълнител на целия план е строителният консорциум " Филипопол 2020 ", който сплотява строително-монтажната компания " Терасист ООД ", " Стройекспрес-НН " ООД (Търговище) и ПМ " Архитекти " ЕООД (София). Фирмата е спечелила и трите обособени позиции – " Инженеринг на обект: анастилоза, консервация, реституция и експониране на древен комплекс " Източна врата " на Филипопол ", " Инженеринг на обект: Археологически комплекс Небет тепе – консервация, реституция и експониране " и " " Инженеринг на обект: реорганизация на детайлите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс " Небет тепе ".

Източната врата е финансирана с 2 790 000 лв. за строително-монтажни работи, 35 820 лв. за планиране и 17 760 лв. за контрол. По Оперативна стратегия " Региони в напредък " са обезпечени за целия план (Източна врата и Небет тепе) 6 996 594 лв., а съфинансирането от община Пловдив е към 2 милиона лв..

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР