Партньорите в некоалицията заговориха за предсрочни избори месец преди ротацията

...
Партньорите в некоалицията заговориха за предсрочни избори месец преди ротацията
Коментари Харесай

Скърца ли сглобката в навечерието на ротацията във властта?

Партньорите в некоалицията заговориха за предварителни избори месец преди ротацията във властта. Ще има ли пренареждане на силите и за какво е толкоз значимо кой ще бъде външен министър? Този въпрос разясниха в студиото на bTV Новините политолозите Цветанка Андреева и доцент Петър Чолаков.

„ Има договореност от преди девет месеца, по какъв начин да стане тази ротация. Още тогава е било възприето, че постът на външен министър се пада на ГЕРБ. Ако погледнем всъщност, този път външният министър се явява значима фигура, тъй като България е по средата на едни процеси, свързани с еврозоната и Шенген “, изясни Цветанка Андреева.

„ През тв приемника се споделят неща, които вътре не са изговорени. В неделя изкарахме 5-6 часа дружно всички ", съобщи той.

„ От позиция на драматичността Мария Габриел има огромен опит във външната политика. Бойко Борисов прояви еластичност и сподели през днешния ден, че ГЕРБ не държи тя да е на тази позиция, само че пък акад. Николай Денков е изразил интерес към този министерски пост. Моето непретенциозно мнение е, че господин Денков има експертност по-скоро като уредник – това е неговата мощна страна “, изясни доцент Петър Чолаков.

Той сподели още, че не трябва да се подценяват контактите и експертността на Мария Габриел и в случай че не е тя на този пост, то би трябвало да се търси друга сходна фигура за външен министър.

ПП-ДБ желаят цялостна ротация на постовете, а ГЕРБ - не

„ Винаги има риск (за разпадането на сглобката – б.р.), само че някак си всички политици, а и ние като общество сме под угрозата още веднъж да изпаднем в политическа рецесия, което стимулира всички към по-разумни дейности в процеса на договаряния “, уточни още Андреева.

Тя е безапелационна, че сега са извадени всички „ оръжия “ на политическите договаряния – по медията бяха пуснати „ остриетата “ на партиите, в ход е и дипломацията. Според нея тази рецесия ще бъде преодоляна относително леко и ротацията ще се състои.

Повод за искрите стана идното посещаване на премиера и министри в Съединени американски щати

„ Опозицията постоянно се стреми към това да има избори. Ако в този момент се разпадне сглобката, в случай че партиите във властта стартират да се нападат доста мощно, то тогава идва времето на „ Възраждане “. Новината от през днешния ден е, че тяхната група в СОС се смалява от ден на ден – бяха осем души, изгонени бяха четирима, а в този момент са останали трима. За страдание обаче това няма по какъв начин да се случи на национално равнище. Според мен сглобката няма да се счупи – структурата ще се задържи и всички доста ще се обичат “, разяснява от своя страна доцент Петър Чолаков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР