Партията “Справедлива Русия ще издигне кандидатурата на настоящия руски президент

...
Партията “Справедлива Русия ще издигне кандидатурата на настоящия руски президент
Коментари Харесай

8 март измести датата на изборите в Русия. Путин ще се бори за пети мандат


Партията “Справедлива Русия ” ще издигне кандидатурата на сегашния съветски президент Владимир Путин за пети мандат. Това ще стане на конгреса на групировката на 23 декември, разгласи ръководителят ѝ Сергей Миронов пред публицисти.

" Решението ни беше взето още на 20 май и на 23 декември ние наложително ще го потвърдим ", съобщи Миронов.

По-рано през днешния ден Съветът на федерацията насрочи президентските избори в странта за 17 март, а ръководителят на Централната изборна комисия Елла Памфилова изясни, че гласуването ще е в границите на три дни.

По закон президентските избори в Русия се организират във втората неделя на месеца, в който се гласувало на предходните такива избори.

Интересен подробност е обаче, че по този начин те е трябвало да бъдат на 10 март, само че защото в същата седмица има неработен празничен ден - 8 март - също по закон, те се изместват със седмица напред.

Председателя на на горната камара на съветския парламент Валентина Матвиенко обърна внимание, че за първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласоподават жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна, които Москва анексира предходната година.

Само преди няколко седмици Путин подписа указа за промените в закона за президентските избори в Русия, съгласно които процедурата за осъществяване на избори в териториите, намиращи се във военно състояние, ЦИК би трябвало да съгласува с Министерството на защитата и ФСБ.

С поправките се лимитира и отразяването на вота, защото в тях е записано,че:
представители на медиите, които нямат формален трудов контракт с редакцията, няма да бъдат допускани до изборните секции;фотографирането и видеозаснемането в изборните секции може да се прави единствено от лица, упълномощени по закон (напр. наблюдаващи и журналисти). В същото време лицето, което снима, е длъжно да пази в загадка персоналните данни в изборните описи и други документи;само упълномощени публицисти могат да снимат процеса на гласоподаване във военните елементи и единствено със единодушието на командира на частта;
Ако се кандидатира на изборите през март и ги завоюва, 71-годишният Путин ще се обезпечи оставането във властта най-малко до 2030 година По конституция по-късно, той има право на още един шестгодишен мандат - до 2036 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР