Партията с най-много гласове в дясноцентристката коалиция на Италия ще

...
Партията с най-много гласове в дясноцентристката коалиция на Италия ще
Коментари Харесай

Кой е най-близо до премиерския пост в Италия?

Партията с най-вече гласове в дясноцентристката коалиция на Италия ще избере министър-председателя, в случай че блокът завоюва идните избори, взеха решение партиите от алианса в сряда, поставяйки крайнодесния водач Джорджия Мелони на първа позиция за премиерския пост, предава Ройтерс.

Правителството на Марио Драги се срина предходната седмица, отваряйки пътя за предварителни избори на 25 септември, като изследванията сочат, че десният алианс е в добра позиция да завоюва вота, съобщи news.bg.

Изборът на претендент за министър-председател провокира напрежение в блока, който включва " Лига " на Матео Салвини, " Форца Италия " на Силвио Берлускони и " Италиански братя " на Мелони, която сега е най-популярната партия в обединението.

Италианските вестници оповестяват, че Берлускони се е тормозил, че вероятността Мелони да поеме властта ще възпре умерените гласоподаватели, поради постфашистките корени на нейната партия.

Сделката обаче удостоверява обичайно предписание в границите на блока.

" Коалицията ще предложи на президента на републиката за министър председател претендента, посочено от партията с най-вече гласове ", се споделя в изказване на дясноцентристките партии след среща на техните водачи.

Партията на Мелони събра единствено 4% на изборите през 2018 година, само че в този момент се счита, че ще завоюва повече от 23%, което я прави най-голямата партия в Италия пред главната лявоцентристка групировка " Демократическата партия " (ДП).

Миналата седмица Мелони съобщи, че Италия ще продължи да изпраща оръжие на Украйна и ще поддържа Киев във войната му против Русия, в случай че консервативният блок завоюва идните национални избори.

В случай на победа Мелони може да уточни и някой различен от своя лагер, в случай че реши.

Съгласно изборния закон на Италия 36% от парламентаристите както в горната, по този начин и в долната камара се избират въз основата на мажоритарния принцип, а останалите се избират посредством съразмерно посланичество въз основа на обособени партийни листи.

Тази смесена система облагодетелства партиите, които основават съюзи, с цел да избегнат размиването на поддръжката за тяхното политическо семейство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР