Партията “Обикновени хора и независими личности (ОХНЛ) на бившия словашки

...
Партията “Обикновени хора и независими личности (ОХНЛ) на бившия словашки
Коментари Харесай

Словакия: Ромите са неизползваният потенциал на страната

Партията “Обикновени хора и самостоятелни персони ” (ОХНЛ) на някогашния словашки министър председател Игор Матович завоюва съвсем 9% от гласовете на последните парламентарни избори в края на септември. Този резултат я трансформира в четвърта мощ в Народното събрание. Социолозите предвиждаха надалеч по-нисък резултат за Матович. Но ОХНЛ се показа добре най-много в Източна Словакия - район, в който живеят доста роми. 

Манипулация или добра акция?

Медиите в Словакия оповестиха, че в някои ромски секции партията на Матович е получила над 90% от гласовете. “В Ломничка, която е обитаема с роми, над 92% от гласоподавателите са дали своят вот за ОНХЛ. Подкрепата за останалите партии не надвишава три % там ”, заяви вестник “Корзар ”. Според осведомителния портал Aktuality.sk партията е триумфирала в над 40 общини с преобладаващо ромско население. 

Веднага след изборите полицията в страната стартира инспекция дали тези гласове не са резултат от операции или пазаруване на гласове. Но две седмици след изборите резултат няма. Самият Игор Матович назовава обвиняванията неуместни. “Просто направихме добра предизборна акция ”, дава отговор той пред словашки медии.  

Успешна акция Матович организира да вземем за пример в ромското населено място Стрелнице. То е построено от страната преди 10 години, с цел да бъдат преселени там роми от друго село наоколо до националния парк “Словашки парадайс ”, защото пречели на туризма. 

“Живеем като хора ”, споделя здравната сестра Валери от ромското населено място Стрелнице в Словакия Снимка: Luboš Palata/DW

“Матович е единственият, който направи нещо за нас ”

Стрелнице е оскъдно населено място, даже за стандартите на Словакия, само че в него има асфалтирани тротоари, магазини, детска площадка, черква и читалище. Три пъти на ден до него пътува и рейс. Валери, която работи като здравна сестра, споделя: “Имахме шанс. Тук е доста по-добре. Има вода, електричество, канализация. Живеем като хора. ”

До 1945 година в района около Стрелнице живеят предимно германци. От тях остават само готическите църкви и живописните къщи. Когато комунистическите управляващи на Словакия принуждават ромите да се заселят трайно, доста от тях го вършат точно в този регион. Днес в него живеят множеството от близо 500-те хиляди роми в Словакия. 

Игор Матович и партията му се радват на мощна поддръжка в Стрелнице. “Матович беше единственият министър председател, който през последните 10 години направи нещо за нас ромите ”, споделя Мартин - ром на към 30-годишна възраст. 

" Не е просто чувство, а факт, че държавното управление на Игор Матович оказа помощ на най-бедните пластове от популацията, голямото болшинство от които са роми ", споделя пред Дъждовни води словашкият социолог Михал Вашечка. “Увеличаването на детските надбавки от 30 на 60 евро от тази година е нещо, което огромните ромски фамилии сигурно усещат ”, изяснява Вашечка. 

Сегрегацията и дискриминирането в Словакия са необятно публикувани

Както в доста други страни, по този начин и в Словакия, за доста роми няма опция да излязат от порочния кръг на бедността, в който са били вкарани от вековете на занемаряване и маргинализиране от обществото. В началото на 2023 година Европейската комисия заключи, че Словакия прави прекомерно малко за консолидираното на ромите.

След оставката си като министър-председател Игор Матович стана финансов министърСнимка: Vladimir Prycek/CTK/dpa/picture alliance

В Словакия сегрегацията в учебните заведения е извънредно необятно публикувана. Цели образователни заведения се посещават единствено от ромски деца и постоянно те са по-зле оборудвани от тези, в които вървят деца от неромски генезис. Без обучение, което да ги прави конкурентноспособни, те имат още по-малки шансове като възрастни на пазара на труда, където по този начин или другояче са сложени в неравностойно състояние заради етническия си генезис.

Но с изключение на финансовата поддръжка, Матович печели благосклонности и с отношението си. Той в никакъв случай не е обиждал ромската общественост, за разлика от други словашки политици. Нагнетяването на ненавист към ромите се счита за магнит за гласове измежду популистките кръгове. Крайнодесните политици ги назовават “паразити ” и “маймуни ”, а спечелилият на последните парламентарни избори - Роберт Фицо - даже поддържа сходни изявления. “Трябва ли да се опасяваме да кажем намерено, че ромите експлоатират нашата обществена система? ”, съобщи той във видеоклип, оповестен във Facebook. Под управлението на Фицо партията “Посока ” съществено оряза обществените помощи.

Шестима депутати от ромски генезис влязоха в Народното събрание

Въпреки че други тематики изместиха вниманието от ромите на тези избори, те не престават да се възприемат от мнозина като проблем. Малко политици гледат на тях като на евентуални гласоподаватели, въпреки да съставляват към девет % от словашкото население. 

“Обикновени хора и самостоятелни персони ” обаче си има лична ромска организация. Тя пропагандира с лозунга “Ромите са неизползваният капацитет на Словакия ”, а през 2012 година партията вкара и първия ром в словашкия парламент. След тези избори в 150-местния словашкия парламент ще има цели шестима депутати от ромски генезис. Четирима са представители на партията на Матович, а двама - на най-голямата опозиционна партия “Прогресивна Словакия ”

Словашките роми в последните 10 години като цяло започнаха да осъзнават силата на своя избор, споделя Михал Вашечка. “Вече имаме ромски кметове допълнително от 40 словашки села ”, добавя той.

 Предлагаме Ви и това видео на Дъждовни води:

Ромите в Европа: къде са най-вече, по какъв начин живеят?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР