Партията на Валери Симеонов НФСБ поиска Светия синод да канонизира

...
Партията на Валери Симеонов НФСБ поиска Светия синод да канонизира
Коментари Харесай

НФСБ иска Васил Левски да бъде канонизиран

Партията на Валери Симеонов НФСБ изиска Светия синод да канонизира Васил Левски. Това се споделя в призив-обръщение на партията до Светия синод, подписано от ръководителя на групировката Валери Симеонов и неговите заместници Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, написа БТВ.

В апела се показва още, че "в националната памет Васил Левски от дълго време е общопризнат като светец поради саможертвата му в името на свободата на българите - освен световна, само че и да изповядват нашата православна религия свободно, без гонения, ругатни и оскърбление ".

"Като главен претекст срещу канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски постоянно се акцентира, че той самичък е напуснал манастира и се е отказал от своя ранг. Но ето какво споделя поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: "Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато загатнах името "раб божия Василий ", Левски ме прекъсна и сподели: "Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България ", написа в призива-обръщение до Светия синод.

От НФСБ осъзнават, че БПЦ има одобрени със епохи правила за канонизация, само че показват твърда увереност, че не може да се вменява във виновност на Васил Левски напускането на манастира, тъй като той не го е направил, с цел да се отдаде на всемирски удоволствия и метод на живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР