Партията Демократи за силна България излезе с позиция с срещата

...
Партията Демократи за силна България излезе с позиция с срещата
Коментари Харесай

ДСБ: Срещата на Борисов с трима балкански лидери буди тревога

Партията Демократи за мощна България излезе с позиция с срещата на премиера Бойко Борисов с трима балкански водачи. Според партията това събитие буди паника и неразбиране. Във вторник в резиденция „ Евксиноград “ българският министър председател беседва с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Причина за паниката на ДСБ е отсъствието на премиера на Република Македония Зоран Заев, което е "необяснимо и нездравословно за българския стратегически интерес ". Това е тежък удар против неговите позиции, директно преди локалните избори в Македония, които са основни за удържане на политиката на СДСМ за доближаване с България и ускорена интеграция в НАТО и Европейски Съюз.

С наличието на сръбския водач Александър Вучич пък България дава знак, че признава фактическия монопол на Сърбия върху македонската външна политика, открит в епохата “Груевски” и мълчешком дава поддръжка на антибългарската хунта, овладяла ВМРО-ДПМНЕ, преди локалните избори.

Според ДСБ е необяснимо и отсъствието на албанския водач Еди Рама, който управлява страна - член на НАТО. По този метод българското държавно управление, като хазаин на форума, дава ясна поддръжка на Сърбия в разногласията й с Албания, в контраст с трайната национална политика от 90-те години насам.

"Нещо повече - беше позволено гръцкият водач Ципрас намерено да заеме позиция по споровете в Западните Балкани и да употребява Варна, с цел да утвърди оста “Белград-Атина”, с което беше даден нов тежък знак за занемаряване на българската политика за доближаване със Скопие ", се споделя позицията.

Друг проблем съгласно ДСБ е, че на срещата не бяха наранени основните за България въпроси на балканския разговор - компромиса за името на Република Македония, нейното приемане в НАТО и допускане до договаряния с Европейски Съюз, както и развиването и одобряването на кулоар №8 като основа на стабилизацията на района.

"Срещата приключи без обща позиция. Всеки от водачите употребява заключителната конференция, с цел да отбрани личния си вътрешнополитически интерес. Румънският водач повтори трайната позиция на страната си срещу едностранна енергийна взаимозависимост на района, сръбският нападна европейските институции по тематиката “Косово”, а гръцкият - американската политика на Балканите. Единствено българският министър председател не засегна тематики от български народен интерес, като затвърди усещането, че “форумът” е плод на суетна политическа импровизация, а не на сериозна дипломатическа подготовка. Дори по тематиката за приемане на България и Румъния в Шенген, двамата водачи нито получиха ясна държавна поддръжка от Гърция, нито излязоха със мощна обща позиция. Очевидно е, че Румъния ще употребява изпреварващото си развиване, с цел да търси независимо решение на този проблем и определяне на Шенгенската външна граница по река Дунав ", се споделя още в позицията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР