Парното остава по-евтино, но топлофикациите са пред колапсЦената на синьото

...
Парното остава по-евтино, но топлофикациите са пред колапсЦената на синьото
Коментари Харесай

Сметката за газ гони хилядарка

Парното остава по-евтино, само че топлофикациите са пред колапс Цената на синьото гориво скочи петкратно за година
 

Високите цени на газа, с изключение на бизнеса, удрят съществено и семействата, които разчитат на отопление със синьо гориво през зимния сезон.Досега времето от началото на 2022 година беше благосклонно към потребителите, само че януарската пролет от през днешния ден си отива, а в идващите дни се чака внезапно захлаждане и сняг. След края на месеца пък сметката на семейство с две деца, отопляващо тристайно жилище с газ, може да удари чудовищните 700-800 лв., при някои семейства с по-големи жилища или къщи не е изключено да стигне и хилядарка.Управляващите дадоха обещание да компенсират битовите консуматори на газ, само че към момента не е ясно по какъв начин ще стане това.

Петорен скок на газа

Утвърдената за този януари от КЕВР цена на газа удари 133,81 лв. на мегаватчас. Това е близо пет пъти повече в съпоставяне със същия месец на предходната година, когато един мегаватчас струваше 26,93 лв.. За разлика от тока и парното обаче, цената на синьото гориво не беше обект на признатия от Народното събрание мораториум. Така сметките на домакинствта, ползващи отопление на газ, считано до скоро за едно от най-изгодните, в този момент ще би трябвало да заплащат доста повече от хората, греещи се с парно или климатик.

" Миналата зима плащах сред 200 и 290 лв. на месец за отопление с газ и ми излизаше доста по-евтино в сравнение с преди, когато бях на ток ", споделя гражданин на Банкя. За декември обаче сметката му е 440 лв.. От тогава беше одобрено ново покачване на цената с 30%, което значи, че фактурата му за този месец при сходно ползване би била 570-580 лв..  При семейства с повече деца и по-големи жилища, тя би била още по-голяма.

Парното излиза по на сметка

В същото време потребителите на централно парно в София, което е директно подвластно от цената на газа, ще заплащат доста по-ниски сметки от семействата с централно газоснабдяване. Това се дължи на замразяването на цените, което към този момент щади потребителите. Техните фактури обаче също ще са много по-високи спрямо предходната година. Причината е, че още от 1 юли цената на топлинната сила беше нараснала в съвсем цялата страна, като за София растежът й е с 20%. Това значи, че семейство, което предходната зима е плащало към 250 лв. за отопление в студениете месеци, в този момент ще трябда да си подготви към 300 лв. за същата консумация. Сметката би била още по-висока, в случай че не беше мораториумът.

В същото време обаче разликата сред високата цена на газа и релативно по-ниската на парното удря върху топлофикационните сдружения. Те би трябвало да продават на потребителите топлинна сила на доста по-ниска цена от тази, на която купуват газа, с цел да я произведат. Това накара кметът на столицата Йорданка Фандъкова, взаимно със сдруждението на общините, да изиска незабавна среща с министър-председателя Кирил Петков. Те ще желаят страната да подкрепи общинските сдружения, най-много топлофикациите и градския превоз, които работят на природен газ.

Токът за бита нарастна минимум

Отоплението на ток към този момент наподобява относително преференциална опция. Причината е, че през последната година електрическата сила за бита нарастна единствено един път -  приблизително с 4% през юли, до момента в който в това време токът на борсата за бизнеса галопираше непрекъснато, стигайки рекордна стойност от 826 лв. за мегаватчас тъкмо преди Коледа. Парното също нарастна еднократно от 1 юли, само че приблизително с 16% в страната, а в София - с 20%. Това е 4-5 пъти по-голямо нарастване в сравнение с при тока. През летните месеци тази разлика не се забелязваше, само че със захлаждането и включването на уредите за отопление ще даде отражение върху сметките.Планираното от 1 януари повишаване на тока с 11% пък беше осуетено поради мораториума. Друг тласък за семействата да се отопляват с климатик е, че новите модели са доста по-екологични, респективно икономични, като харчат по-малко количество сила. В същото време обаче е нужна по-голяма сума като първична вноска за инвестиция в уреда. А не се знае какво ще стане с цените на електрическата енергия след края на март, когато падне мораториумът. Тогава се чака и температурите да се вдигнат, само че при всички положения и в края на тази година ще настъпи нова зима. А началото й към този момент носи доста незнайни по отношение на цените на силата отсега нататък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР