Парламентът възложи на правителството да ускори процеса на приемането на

...
Парламентът възложи на правителството да ускори процеса на приемането на
Коментари Харесай

НС възложи на правителството да ускори процеса на приемане на еврото у нас

Парламентът разпореди на държавното управление да форсира процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 година, при курс 1,95583 лева за 1 евро.  

Със 157 гласа " за ", 28 - " срещу " и 23- " въздържали се ", Народното събрание одобри препоръчаното от ГЕРБ-СДС решение.

С него се разпорежда на Министерския съвет (МС) в съгласуваност с Българска народна банка да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, държавите-членки, чиято парична единица е еврото, и с страните, участващи в механизма зa o6менните курсове, с оглед приемане на еврото в Република България с целева дата 1 януари 2024 година

Членството в еврозоната е поръчител за пълноправно присъединяване във всички полемики и решения, засягащи Европейския съюз (ЕС), съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова от парламентарната естрада. Тя взе думата след чуването на управлението на Българската национална банка за готовността на България за влизане в еврозоната.  

Според нея най-очевидната изгода от въвеждане на еврото е, че България доста ще усили своето присъединяване и въздействие в процеса на образуване на политиките на еврозоната.

" Понастоящем, въпреки страната да взе участие в съвещания по някои от тематиките, засягащи еврозоната, тя няма право на глас във вземането на решенията. С въвеждането на еврото България ще може да оказва въздействие върху дневния ред на еврозоната , въвеждането на еврото в допълнение ще даде подтик за ускорение на промените и конвергенция с най-развитите страни на Европейски Съюз ", уточни тя.

" На процедура интеграцията в доста връзки се развива по-бързо и задълбочено сред страните от еврозоната, в сравнение с в Европейски Съюз като цяло, по този начин се основава действителен риск от Европа на две скорости, в които значимите решения на Европейски Съюз се взимат от страните, приели еврото. Не на последно място приемането на еврото за национална валута се чака да докара до образуване на по-благоприятни условия за финансиране от позиция на суверенния дълг ", съобщи тя.

Според Велкова приемането на еврото ще направи България по-подготвена за актуалната и за последващи рецесии , с които може да се сблъска.

Преминаваме от режим, в който липсва паричен суверенитет към режим на споделен паричен суверенитет с приемането в еврозоната, сходно на страни като Франция и Германия. Това сподели у правителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев , който бе изслушан по искане на левицата в Народното събрание по отношение на изгодите и рисковете от приемането на еврото у нас.

Радев разяснява тематиката в отговор на въпрос з а разликата в загубата на паричен суверенитет от България преди и след влизането ѝ в еврозоната . Той бе безапелационен, че това е позитивна стъпка от позиция на Българска народна банка.

Относно разбора за изгодите и рисковете от приемането на еврото, Радев изясни, че не е редно банката да бъде въвлечена в политическа полемика. По думите му въпросният разбор би трябвало да бъде признат от Координационен съвет и да бъде финализиран от работната група, ръководена от служебния вицепремиер Атанас Пеканов. Радев посочи, че няма решение на Народното събрание за даване на подобен разбор от Българска народна банка. Българска народна банка не може да бъде задължена да даде информация или разбори, които не са от нейната подготвеност, разяснява шефът.

В връзките си ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Демократична България, Политическа партия разясниха изгодите от приемането на страната ни в еврозоната. " Възраждане " дефинираха приемането на еврото като отвод от суверенитет, защото " единствено валутата ни била останала ", а от " Българска социалистическа партия за България " настояха за даване на съответен разбор за рисковете и изгодите от приемането на еврото.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС уточни, че не е съумял да чуе ясно какви ще бъдат плюсовете за българското общество. Той означи, че страната ни има неповторим късмет с влизането в еврозоната, защото това ще укроти покачаването на лихвите. По думите на Добрев единствено с укротяването на лихвените проценти всяко домакинство ще спести след влизането в еврозоната по 1000 лв..

Настимир Ананиев ( " Продължаваме Промяната " ) означи, че сега нямаме никакъв паричен суверенитет . " С присъединението на Хърватия към еврозоната микро, дребният и междинен бизнес е спечелил с изключение на по-ниски лихви по заемите си и изход на целия европейски пазар, до момента в който дребният и междинен бизнес в България би трябвало да заплаща за превалутирания ", изясни той и уточни, че едно такова решение ще е от изгода на българския бизнес и българските жители.

Йордан Цонев, заместник-председател на Движение за права и свободи, съобщи, че от придвижването не престават да поддържат напъните на страната да стане член на еврозоната и се отнасят с схващане към страховете на хората по тази тематика.

Костадин Костадинов , ръководител на " Възраждане " уточни, че можеш да излезеш от Европейския съюз, само че не можеш да напуснеш еврозоната. Той разяснява, че единственият ни суверенитет е българският лев.

Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че не са удовлетворени от отговорите, дадени от представителите на Българска народна банка. Страните от еврозоната са затънали в големи задължения и бюджетни дефицити, сподели той.

Мартин Димитров от " Демократична България " уточни, че еврозоната е значима за сложните времена. По думите му участието в еврозоната носи повече вложения, сигурност, благоприятни условия за напредък, благоприятни условия за развиване. Очертава се войната да продължи. В тези сложни години еврозоната е извънредно значима опция за повече сигурност и за развиване, сподели той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР