Парламентът в Скопие ще се произнесе по френското предложение в

...
Парламентът в Скопие ще се произнесе по френското предложение в
Коментари Харесай

В четвъртък ще стане ясно за френското предложение и Северна Македония

Парламентът в Скопие ще се произнесе по френското предложение в четвъртък.

По информация на македонски медии, съвещанието е планувано за 13 часа локално време. По предварителни поръчки и макар продължаващите митинги против предлагането ръководещата коалиция разполага с нужното болшинство, което да поддържа заложените в него условия, оповестява.

В заключенията е записано, че Народното събрание дава задача на държавното управление до последно да се придържа към определението за абсолютно ценене на езиковите, исторически и културни особености на македонския народ като детайли, за които не се договаря.

В поддръжка са обезпечени към този момент гласовете на към 70 депутати от ръководещи СДСМ и албанските партии - Демократичен съюз за интеграция, Демократическата партия на албанците и Алианса на албанците.

Не е ясно още по какъв начин тъкмо ще гласоподават по-малките съдружни сътрудници - Демократично обновяване на Македония, Демократическият съюз и Либерално-демократическата партия.

Очаква се дебатите по предлагането да продължат два-три дни. Веднага след вота външният министър Буяр Османи би трябвало да замине или за София, или за Брюксел за сключване на двустранния протокол с България, а по-късно следва и осъществяване на междуправителствена конференция.

Днес водачът на опозицията ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски излезе с видеопослание и с апел към депутати от ръководещата партия, а довечера в Скопие още веднъж е призован митинг на опозицията под надпис: " Ултиматум - не, благодаря ".

Премиерът Димитър Ковачевски излезе с позиция във Facebook и написа, че с отварянето на договарянията дефинитивно се затварят всички въпроси за идентичността.

Министерството на външните работи в Скопие опроверга погрешни информации за наличието на двустранният протокол, който би трябвало да бъде подписан със София. Поводът за известието на външното ведомство са изявления в медиите, учредени на работна версия на протокола от 3 юни, че Скопие поема 17 уговорката, а София единствено два.

Нито в Скопие, нито в София е известно окончателното наличие на протокола, под който ще положат подписите си Буяр Османи и Теодора Генчовска.

Според македонски медии Скопие разполага с времето до 22 юли, с цел да вземе решение по отношение на така наречен френско предложение, защото след тази дата Еврокомисията излиза в лятна почивка.

Българското Министерството на външните работи изпрати нота до Северна Македония, в която показва терзание за използването на езика на омразата по време на продължаващите към този момент втора седмица в Скопие митинги против така наречен френско предложение за започване на договаряния за еврочленство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР