Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за

...
Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Парламентът ще прегледа на второ четене измененията в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Това планува програмата за работа на Народното събрание.

Измененията са импортирани от ръководителя на Вътрешна комисия и народен представител от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители. Една от главните цели на законопроекта е понижаване на административната тежест. С измененията ще отпадне режима за одобряване на вътрешните правила за надзор и попречване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от Дирекция „ Финансово разузнаване “ на ДАНС.

Задължителното одобряване на вътрешните правила се заменя с опцията обособените органи на организацията да правят инспекции по документи за опазване на условията. Друга съществена цел е предприемането на ефикасни, отчитащи, спецификата на национална правна система, транспониращи ограничения във връзка с лицата, упражняващи адвокатска активност.

Депутатите ще прегледат и измененията в Закона за защитата и въоръжените сили на второ четене. Съгласно измененията Въоръжените сили ще могат да извършват задания по оказване на помощ на държавните органи при противопоставяне на закани с изключително висока степен на социална заплаха. В законопроекта е заложено да бъде образувано Съвместно командване на специфичните интервенции (СКСО). Сформирането на такова командване се обуславя от поетите задължения към Алианса и от нуждата от потреблението на силите за специфични интервенции за мирновременните задания, изпълнявани в отговор на актуалните опасности и закани пред националната сигурност на страната.

С приемането на законодателните промени ще се регламентират функционалностите на СКСО по асортимент, подготовка на персонален състав и формирования, обмисляне, съгласуване, обезпечаване на взаимоотношението и централизираното осъществяване, командване и ръководство на цялостния набор от специфични интервенции независимо, в състава на взаимни сили и във взаимоотношение с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност. Със законопроекта се дефинира йерархически мястото на СКСО на оперативно равнище и неговото директно послушание на началника на защитата.

С друга част от промените се уточни кръгът от задължените лица – военнослужещи и цивилни чиновници, отвън тези, заемащи висши обществени длъжности по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. С измененията се основава императивно обвързване по време на занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите да се обезпечава безвъзмездна храна без опция за погашение на левовата ѝ равноценност, за разлика от случаите, когато се носи дежурство или се извършват други действия със характерен темперамент. Между двете четения са препоръчани текстове, свързани с деполитизацията на Въоръжените сили.

На вниманието на народните представители се слага плана на решение за установяване на комисия за одитиране на годишния финансов доклад на Сметната палата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР