Парламентът създаде фигура на прокурор по разследването на главния прокурор,

...
Парламентът създаде фигура на прокурор по разследването на главния прокурор,
Коментари Харесай

Парламентът създаде спецпрокурор, който да разследва главния

Парламентът сътвори фигура на прокурор по следствието на основния прокурор, заяви Агенция " Фокус ". Това се случи откакто депутатите одобриха параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене. " За " текста гласоподаваха 83 народни представители, " срещу " - 52 и " въздържали се " -5, с което параграфът бе признат.

Съгласно текста следствието по каузи за закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител, се организира от прокурора по следствието против основния прокурор или негов заместител.

Прокурорът по следствието може да разпорежда обособени дейности по следствието на следовател от следствени отдел в Специализираната прокуратура.

Дали с фигурата на прокурор по следствието на основния прокурор не е следващият Франкещайн в правната просвета. Това сподели националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Филип Попов по време на дебата по текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс за фигурата на прокурор, проверяващ основния прокурор.

" Целта на законопроекта е да показа механизма с помощта, на който да бъде разследван основният прокурор. В напъните си вносителите са основали нова процесуална фигура прокурор, по следствието против основния прокурор. Нека се опитаме да разберем това правно нововъведение и се помъчим да разберем що е то прокурор по следствието против основния прокурор и дали не е следващият Франкенщайн в правната просвета, роден от ръководещото болшинство. Дали той е кадърен да реши задачата, а която е основан. За да си отговорим, би трябвало деликатно да изследваме оферти законопроект ", сподели още Филип Попов.

По думите му би трябвало да се потърси отговор на това кой предлага тази фигура и кой го избира. " Отговорите на тези въпроси са извънредно незадоволителни и рисуват един магистрат единствено и само прокурор, препоръчан от прокурори, и в края на мандата си се връща още веднъж при сътрудниците си прокурори, зависещ на обекта на своите следствия ", съобщи още Филип Попов.

Според него от кумова срама ръководещите са предложили да отпадне наредбата, даваща опция на основния прокурор или неговите заместници да променят актовете му.

Няма нищо извънредно във опцията обособени дейности по следствието на основния прокурор да се прави от следовател от Специализираната прокуратура, сподели по време на дебата националният представител от НФСБ Христиан Митев.

" В параграф втори нищо извънредно не се случва от това, което се случва по всички следствия по наказателни, досъдебни производства в България, а точно опцията да се правят обособени дейности по следствието от следовател, в тази ситуация от следствения отдел от профилираната прокуратура. Ръководството на цялото досъдебно произвеждане ще се прави от прокурора, който проверява основния прокурор ", съобщи още Христиан Митев.

Според него към този миг не може да се каже дали този механизъм ще бъде утвърден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР