Парламентът прие на второ четене промените в Закона за корпоративното

...
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за корпоративното
Коментари Харесай

Ще задължават фирмите в енергетиката да внасят солидарна вноска върху свръхпечалбите

Парламентът одобри на второ четене измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които сдруженията, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, се задължават да внасят краткотрайна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби, предава Българска телеграфна агенция. 

Според признатите текстове краткотрайната солидарна вноска се заявява и внася по реда и в периода за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се за невнесената в период краткотрайна солидарна вноска да се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания. Определя се, че краткотрайната солидарна вноска е обществено държавно взимане, което предстои на наложително осъществяване от обществен реализатор по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В хода на полемиката Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България "  коментира, че въпросните текстове отговорят на еврорегламент, който към този момент е в действие. " От 1 декември всички производители на електрическа енергия би трябвало да имат таван на приходите. Това е работа на Министерския съвет. Регламентът е над закона и какви ще бъдат таваните, може да реши Министерският съвет със свое разпореждане. Опасността да се сътвори нещо, което да попречи, вместо да помогне на българската енергетика, е действителна ", предизвести Стойнев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР