Парламентът прие на първо четене в понеделник поправки в Закона

...
Парламентът прие на първо четене в понеделник поправки в Закона
Коментари Харесай

Специален прокурор ще може да разследва и зам.-главни прокурори. Депутатите гласуваха на първо четене

Парламентът одобри на първо четене в понеделник ремонти в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които плануват специфичен прокурор да може да проверява и зам.-главни прокурори .

Промените са допълнение към признатия през май за следствие на основния прокурор. Те бяха утвърдени без никакъв спор с 90 гласа „ за “ , 31 „ срещу “ („ Възраждане “ и „ ИТН “) и 13 „ въздържал се “ (БСП).

Предложенията за промени бяха импортирани при започване на август от депутатите от „ Продължаваме промяната " - " Демократична България “ Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов .

Те бяха стимулирани от мнение на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), че поради пропуск в закона не може да назначи определената за прокурор, който да проверява Борислав Сарафов. В момента той е изпълняващ функционалностите основен прокурор след освобождението на Иван Гешев, само че сигналът против него е подаден в качеството му на зам.-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа, какъвто беше преди.

Няма детайлности за наличието на сигналите. Сред подателите на материалите беше и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е създател на “докладна информация ” за “имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията ” му.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от следствието, по което бяха повдигнати обвинявания на някогашния началник на столичното разследване и някогашния боксьор, станал прочут около ролята си в аферата “Осемте джуджета ”.

През юли Прокурорката гилдия отсрочи назначението на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева за обвинител във Върховната касационна прокуратура. Причината беше пропуск в закона, съгласно който арбитър се назначава за прокурор, с цел да проверява закононарушения, осъществени от основния прокурор, само че не и такива, осъществени от негов заместител.

Сега беше признато още да се сътвори алинея, съгласно която за неуредените въпроси за прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от заместител на основния прокурор, да се ползват разпоредбите за прокурора, проверяващ обвинител №1. Освен това - в преходните и заключителни разпореждания категорично да се уточни, че изборът на арбитър Талева се резервира.

Заедно с измененията за специфичния прокурор се предлага още едно изменение в правосъдния закон, обвързвано с осведомителните системи за инцидентното систематизиране на каузи. В момента те са три в правосъдната система, като народните представители считат, че тя би трябвало да стане една обща.

Тази нова система би трябвало да бъде построена и въведена до 6 месеца от влизането на промените в действие. Дотогава ще се употребяват наличните, заяви уеб сайтът Лекс.бг.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР