Парламентът прие на първо четене пет законопроекта за промени в

...
Парламентът прие на първо четене пет законопроекта за промени в
Коментари Харесай

Депутатите решиха на първо четене преместваемите обекти да са отговорност на общините

Парламентът одобри на първо четене пет законопроекта за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), заяви Българска телеграфна агенция.

Най-големи диспути провокира законопроектът, импортиран от Христиан Митев от " Обединени патриоти " и група народни представители, с който се отстраняват грешки и неясноти към пълномощията на общинските администрации и страната във връзка с контрола върху преместваемите обекти.

Предвижда се разрешението за слагане на подобен обект да се издава от основния проектант на общината по ред, избран с разпоредба на общинския съвет. Премахването на преместваемите обекти ще се прави от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК).

Със законопроекта се планува още облекчение на режима за сградните отклонения, съставляващи последната част от мрежата на мрежовите оператори - от регулирационната линия на парцела до постройката на потребителя, посредством която се осъществя съгласуваност при поръчка от клиент. Те се явяват градеж от шеста категория, което изисква издаване на строително позволение и надлежно се забавя цялостният развой по даване на услугата, показват в претекстовете за промените вносителите.Николай Тишев от Българска социалистическа партия разяснява, че се основава извънредно комплицирана процедура за слагане на преместваем обект, и даде образец с количка за пуканки.

По отношение на построяването на сградни отклонения Танер Али от Движение за права и свободи прикани да се съкратят периодите, а не без позволение за градеж на всички места да се копае.

Два от признатите законопроекти целят понижаване на административната тежест.

Законопроектът на Искрен Веселинов планува експлоатационните сдружения, предоставящи услуги в региона на водоснабдяването и канализацията, електро- и топлоснабдяването и газификацията, да дават служебно пред административните органи в 14-дневен период от поискването изходни данни и информация, нужни при създаването на устройствените проекти и капиталови планове. Предвидена е глоба за сдруженията от 1000 лв. седмично при несъблюдение на тези отговорности. Съгласуванията на подробните устройствени проекти ще се прави служебно от кметовете или способния орган.

Измененията на Министерския съвет плануват опция ДНСК да изисква по длъжностен път документ за признание на добито висше обучение в задгранични висши учебни заведения, издаван от Националния център за информация и документи.

Със законопроекта на Петя Аврамова от ГЕРБ и група народни представители се предлага в допълнение да се лимитират типовете градежи от пета категория и разгънатата им застроена повърхност, които да могат да се правят от строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите.

Одобрените на първо четене промени, импортирани от Александър Ненков от ГЕРБ и група народни представители, целят да се усъвършенстват процедурите за създаване на линейни обекти на техническата инфраструктура, ситуирани на територията на повече от една община, и синхронизирането им с общите устройствени проекти на общините. Регламентират се сервитутите в социална изгода на водоснабдителните и канализационните системи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР