Най-голямата партия у нас е партията на негласуващите. Партията на

...
Най-голямата партия у нас е партията на негласуващите. Партията на
Коментари Харесай

Не гласуваш? Значи гласуваш за ГЕРБ

Най-голямата партия у нас е партията на негласуващите. Партията на тези, които гласоподават с " не поддържам никого "  също усилва своите симпатизанти.

Истината обаче е, че всеки, който не гласоподава, действително гласоподава за всички партии и най-много за най-голямата от тях. Според социолозите в нашия случай това е ГЕРБ.

Защото колкото е по-нисък процентът на гласуващите, толкоз по-лесно партиите вкарват депутати в Народното събрание. За парламентарните партии по-малко гласуващи значи по-голям брой депутати с по-малко гласове от гласоподаватели. И това важи най-много за огромните партии.

Всеки, който гласоподава с " не поддържам никого "  реално поддържа всички, които влизат в Народното събрание. Защото тези гласове не вземат участие в разпределението на мандатите в Народното събрание.

Така цената на един депутатски мандат - гласовете, на които той се равнява - е по-ниска. Бариерата от 4% също е по-ниска, измерена в действителен брой гласове.

Това евентуално е незаслужено. И може би би трябвало да се мисли в посока смяна на законодателството, тъй че негласуването или вотът " не поддържам никого "  да станат същински политически митинг.

Подобна смяна обаче не е в полза на огромните партии. Бивши, сегашни, бъдещи. И за това надали в миналото ще се случи.

Негласуването и " не поддържам никого "  вероятно се възприема като митинг от тези, които ги упражняват. Това обаче не е митинг, а обслужване навръх тези, против които би трябвало да е ориентиран този митинг.

Най-адекватното електорално държание е всеки гласоподавател да избере партия, която в най-голяма степен дава отговор на неговите ползи. И да отиде и да гласоподава за нея.

Няма идеални хора и нищо, сътворено от човек, не е идеално. Да се чака тъкмо политическите партии да са идеални е доста необичайно мислене.

Всеки, който не гласоподава обаче, дава опция на партии, които за него не просто не са идеални, а евентуално даже противни, да придобият повече власт с по-малко гласове.

Затова най-добре е да се гласоподава за някой, който не е съвършен. За да не се дава опция на някой, който е противоположен, да получи повече власт, в сравнение с заслужава.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР