Парламентът прие Годишен отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса

...
Парламентът прие Годишен отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Парламентът прие отчет на НЗОК за 2017 г. 

Парламентът одобри Годишен доклад за активността на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2017 година Гласуваха 96 народни представители, от които 91 бяха "за ", а петима се въздържаха.

В отчета на Комисията по опазване на здравето се показва, че през 2017 година се регистрира по-стриктно осъществяване на логаритмите на клиничните пътеки, възстановяване качеството на здравната активност и на работата при воденето на документите и организацията в лечебните заведения. Като дълготраен индикатор се обрисува повишаването на разноските за лекарствени артикули, дължащо се на навлизането на нови, скъпи молекули. Отчита се и повишаване на броя на здравноосигурените лица, обърнали се към системата. Наблюдава се растеж и на броя на болните с редки болести. В тази връзка в доклада се показва нужда от основаване на специфичен /държавен/ фонд, който да подкрепя финансирането на редките заболявания. Изтъкнато е преимуществото на стимулирането на медицинските експерти към определяне на генерични лекарствени артикули посредством просветителни стратегии за преимуществата на генеричната политика.

При дебатите Нигяр Джафер от Движение за права и свободи попита какво става със здравно-осигурителния модел, който министъра на опазването на здравето даде обещание да показа. По думите й проблемите в опазването на здравето се задълбочават и е нужен сериозен спор.
Според Павел Шопов от Обединените патриоти НЗОК би трябвало да премине към Министерството на здравеопазването.

Работи се за превъзмогване на част от казуса с дефицита на общопрактикуващите лекари, сподели в пленарна зала зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Работи се и по въвеждане на условия и критерии за следене качеството на лекуване. Тези критерии се вкарват за първи път в обсега на Националния рамков контракт и ще бъдат наш приоритет и през тази година, означи тя. Ще се изработят стандарти по всички медицински специалности и правила за добра здравна процедура, сподели тя.

"В региона на медикаментите - от 2017 година стартира растеж на разноските за редки болести и онкологично лекуване. Въвеждаме фармако-терапевтични управления, които до този миг не съществуваха по всички медицински посоки и действия за работа. Променя се и механизмът за оценка на здравните технологии, където ще се дава предвидимост и резистентност в тригодишен интервал на навлизането на нови технологии и способи на лекуване без това да основава риск за бюджета на касата ", сподели Начева.

Въведохме регулация и успокоение в областта на европейските заплащания, уточни тя.

"Преодолели сме насъбраните просрочия. През актуалната и идната година те ще бъдат отстранени изцяло. Има контракти с съответните европейски страни за погашение на тези отговорности и няма отвод за лекуване на нито един пациент в чужбина по смисъла на европейските правила и спогодби ", сподели Начева, представена от Българска телеграфна агенция. По думите ѝ се развива и осведомителната система на касата, която ще бъде част от Националната здравна осведомителна система. Създадени са предпоставки за възстановяване на административния потенциал в касата посредством отделяне на система за финансово ръководство и надзор върху финансовите средства. Въведен е механизмът за всекидневно отчитане от страна на изпълнителите на здравна помощ, сподели още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР