Парламентът прие декларация, в която категорично осъжда грубото нарушение на

...
Парламентът прие декларация, в която категорично осъжда грубото нарушение на
Коментари Харесай

Народното събрание категорично осъди Русия за военната интервенция в Украйна

Парламентът одобри декларация, в която „ изрично осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението против териториалната целокупност посредством военна намеса против Украйна “.

Срещу нея гласоподаваха единствено депутатите от „ Възраждане “, а един депутат от „ Продължаваме промяната “ избра позицията „ въздържал се “.

В декларацията се показва поддръжка за сътрудниците и съдружниците ни в Европейски Съюз и НАТО за налагане на пакет от ограничения, в това число наказания за деескалация на спора.

Депутатите дават мандат на българското държавно управление да предложи помощ за Украйна и на сънародниците ни там, да поддържа обща европейска позиция и да показа проект за превъзмогване на следствията за България. 

От парламентарната естрада министър председателят Кирил Петков съобщи, че довечера на среща с европейските водачи в Брюксел ще поддържа обща позиция и се обърна към българските жители.

„ Аз желая да успокоя българските жители, които сега гледат – няма пряк риск в този миг, по никакъв метод, за боен спор на територията на България. Но българското държавно управление сега има над 10 работни групи, с цел да оцени рисковете във всяка една от сферите и да сме сигурни, че имаме най-адекватните дейности в този миг “.

Възрази зам.-председателят на ПГ на „ Възраждане “ Цончо Ганев.

„ Икономическите последици – налагане на тежки наказания по отношение на Руската федерация, е нещо второстепенно за България и за всеки един българин. Ние от „ Възраждане " сме изрично срещу България да е основател на каквото и да е било в това отношение и да взе участие в каквито и да е било наказания по отношение на Руската федерация.

Премиерът Кирил Петков беше безапелационен:

„ Нека не забравяме, че това не са просто Украйна и украинците. Ние имаме българско малцинство там. Ако в този миг, когато се стреля по българско малцинство, когато има и български жители в една страна в Европа, и някаква непозната страна сега я обстрелва отвред, и ние да се опитваме да приказваме за някакви политически игрички кой по какъв начин ще поддържа. Или сме водачи тука, или просто някой от вас съгласно мен нямат място на тези места “.

Петков беше изпратен с овации от народните представители в пленарна зала.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР