Парламентът одобри процедурните правила за избор на кандидати за двама

...
Парламентът одобри процедурните правила за избор на кандидати за двама
Коментари Харесай

Приеха правила за избор на членове на СЕМ

Парламентът утвърди процедурните правила за избор на претенденти за двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). Процедурните правила бяха подкрепени от 108 гласа " за ", " срещу " нямаше, а 32-ма се въздържаха, оповестяват от actualno.com.
Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. Изборът на членове на Съвет за електронни медии е значим, тъй като при започване на юни изтича мандатът на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и точно обновеният Съвет за електронни медии би трябвало да избере нов шеф.

Според признатите правила предложенията за претендентите за двама членове на Съвет за електронни медии се вършат от депутати и от парламентарни групи. Те се внасят в писмена форма посредством ръководителя на Народното събрание до Комисията по културата и медиите в 7-дневен период.

Изискването е претендентите да имат опит в следните области: електронни медии, електронни известия, публицистика, право или стопанска система. След като предложенията бъдат направени в комисията, те се разгласяват на уеб страницата на Народното събрание три дни преди чуването.
За определени се считат двамата претенденти, получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако има няколко претенденти, получили повече от половината от гласовете на присъстващите депутатите, определени са двамата, получили най-вече гласове „ за “.

При дебата по процедурните правила Радомир Чолаков от парламентарната група на ГЕРБ-СДС прикани изборът за членове на Съвет за електронни медии да не се състои. Според него посредством Съвет за електронни медии настоящето ръководещо болшинство цели " преодоляването на Българска национална телевизия " посредством Съвет за електронни медии.

Колегата му от ГЕРБ Тома Биков сподели, че не вижда сериозна идея за промяна в Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии. " Вие продължавате да се държите като съпротива, по тази причина нито ще извършите промяна, нито в Съвет за електронни медии ще се промени нещо ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР