Парламентът на Швеция прие в петък закон за пандемия, който

...
Парламентът на Швеция прие в петък закон за пандемия, който
Коментари Харесай

Швеция прие закон, вече може да налага блокади срещу коронавируса

Парламентът на Швеция одобри в петък закон за пандемия, който дава на държавното управление нови пълномощия за ограничение разпространяването на Covid-19 в страна, оповестява Агенция Франс Прес.

Швеция стартира да стяга ограниченията в лицето на по-силна от предстоящото втора вълна през последните месеци.

Новият закон, който влиза в действие в неделя , ще разреши на държавното управление да затвори бизнеси, комерсиалните центрове или публичния превоз .

" Днес държавното управление не е взело никакво решение за закриване на бизнеси, само че е готово да вземе и тези решения ", разяснява министър председателят Стефан Льовен на конференция в петък.

Той също по този начин ще може да постанова ограничавания върху броя на хората, които могат да са на избрани публични места , вместо общи ограничавания за обществени събирания.
 Кралят на Швеция: Стратегията ни против COVID-19 се провали
Кралят на Швеция: Стратегията ни против COVID-19 се провали

Мисля, че ние се провалихме. Имаме доста хора, които умряха, и това е извънредно

Запитана за какво законът е препоръчан 10 месеца след началото на епидемията , здравният министър Лена Халенгрен разяснява, че " това не е нещо, от което виждахме като нужда напролет ".

" Тогава имахме лято с ниско равнище на зараза и по-късно обстановката се утежни през есента ", сподели Халенгрен пред.

В множеството случаи нарушаванията на новите ограничавания ще доведат до санкция .

За разлика от доста други страни, Швеция няма законодателство, което разрешава на държавното управление да затвори обществото в спокойно време и даже с новия закон държавното управление не може да подреди на хората да се лимитират в домовете си.

Здравните управляващи също настояха, че битката с пандемията е " маратон, а не спринт " и ограниченията би трябвало да бъдат устойчиви за дълги дистанции.

Изправена пред мощна втора вълна, страната към този момент е стегнала превантивните ограничения от ноември предходната година.

С умножаването на случаите управляващите приканиха хората да лимитират обществените взаимоотношения до близко семейство или няколко другари.
 Нарушаването на Коронавирус ограниченията ерозира доверието в държавното управление на Швеция
Нарушаването на Коронавирус ограниченията ерозира доверието в държавното управление на Швеция

И то от министър-председателя и неговите министри

В петък държавното управление разгласи, че възбраната за обществени събирания на повече от осем души , в действие от ноември, в този момент ще обгръща частни събирания на публични места, като празненства или церемонии , само че те към момента не са обвързващи за събирания в дома.

Правителството също по този начин разгласи нови правила за спортни зали, басейни, търговски центрове и магазини .

От неделя тези заведения ще би трябвало да се уверят, че няма да одобряват повече гости от един на 10 квадратни метра .

Подобни рекомендации от здравните управляващи за ограничение на пренаселеността към този момент са налице, само че съгласно тези нови правила бизнесът е изправен пред риск от санкция или закриване .

Специалният закон за пандемията, който е в действие до септември, беше плануван за първи път да влезе в действие през март, само че той беше изместен за януари.

Страната с 10,3 милиона души е наранена доста по-силно от своите северни съседи и в четвъртък регистрира общо 489 471 случая на Covid-19 и 9 433 смъртни случая .

Правителството бе затруднено от неналичието на правни принадлежности за налагане на широкообхватни ограничения , признати от други страни в Европа. " Шведската тактика за ковид постоянно е била композиция от по-строги правила, забрани и не на последно място, че самите хора поемат огромна отговорност ", сподели Льовен.

" В същото време беше явно, че Швеция се нуждае от законодателство, което по-добре да реализира задачата, с цел да се оправи с COVID-19 и да ограничи заразяването ", добави министър председателят на Швеция.
 В Англия се питат за какво при пик на COVID-19 се приказва още за шведския модел
В Англия се питат за какво при пик на COVID-19 се приказва още за шведския модел

Самозвани скептици на ограниченията дадоха обещание че " стадният имунитет " ще ни спаси
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР