Парламентът на Сърбия е станал по-плуралистичен, като в предсрочните парламентарни

...
Парламентът на Сърбия е станал по-плуралистичен, като в предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: Контрол на Вучич над сръбския политически и медиен пейзаж

Парламентът на Сърбия е станал по-плуралистичен, като в предварителните парламентарни избори на 3 април 2022 година са взели присъединяване всички значими политически сили. Въпреки това политическият и медийният пейзаж остават поляризирани и не престават да бъдат доминирани от Сръбската прогресивна партия (СНС) и настоящия президент. Продължават да се употребяват обидни изрази против политическите съперници както в Народното събрание, по този начин и по време на предизборната акция.

Според окончателния отчет на Международната задача за наблюдаване на изборите, на изборите се е следила неравнопоставеност на участниците в интерес на досегашните ръководещи.

Приоритет за Сърбия е да сътвори държавно управление, което да е твърдо ангажирано със стратегическата тенденция и пътя на промените на Европейски Съюз. Необходими са по-нататъшна работа и политически ангажимент за продължение и задълбочаване на промените и превъзмогване на минусите, по-специално в основните области на правосъдната система, битката с корупцията и проведената престъпност, свободата на медиите, свободата на събранията и разглеждането на военни закононарушения в страната.

„ Сърбия също по този начин би трябвало предпочитано да усъвършенства привеждането си в сходство с външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз, които са намалели доста. Освен това тя би трябвало да се бори уверено с всички форми на дезинформация “, изисква Комисията в своя годишен отчет за напредъка на страната.

Сърбия е направила значима стъпка към подсилване на независимостта и отчетността на правосъдната система с одобряването на съответните промени на Конституцията през февруари 2022 година Измененията плануват, че всички назначения в правосъдната система (с изключение на бъдещия висш прокурор) ще бъдат от компетентността на бъдещия Висш правосъден съвет или на Висшия съвет на прокурорите, което усилва гаранциите против евентуално политическо въздействие. За да се приложи на процедура конституционното изменение, като последваща стъпка би трябвало да се одобри съответното законодателство за използване. Съгласно конституционния закон това законодателство следва да бъде признато в период от 1 година за правосъдните закони и в период от 2 години за привеждане в сходство на всички останали съответни закони.

Сърбия към момента не е изготвила нова тактика и проект за деяние за битка с корупцията и не е основала ефикасен механизъм за съгласуваност, с цел да може да осъществя задачите на политиката за предварителна защита и принуда и да се оправи изцяло с корупцията.

Сърбия би трябвало да укрепи институциите по правата на индивида, като отдели нужните финансови и човешки запаси и вкара процедури, които да подсигуряват спазването на ограниченията на Европейския съд по правата на индивида.

По отношение на свободата на изложение през отчетния интервал не е реализиран прогрес. Случаите на закани и принуждение против публицисти не престават да будят угриженост и цялостната среда за гладко практикуване на свободата на изложение към момента би трябвало да бъде в допълнение укрепена на процедура.

Що се отнася до добросъседските връзки и районното съдействие, Сърбия като цяло продължава да се ангажира с подобряването на двустранните връзки с други страни кандидатки, евентуални кандидатки и прилежащи страни - членки на Европейски Съюз. Въпреки това връзките с Хърватия са все по-обтегнати, като понякога се стига до политически конфликти. Отношенията с Черна гора не престават да бъдат сложни, само че и двете страни алармират за по-голяма подготвеност да възстановят връзките си и да работят за разрешаване на откритите въпроси.

Косово и Сърбия се приканват да се ангажират градивно и да реализират прогрес в договарянията по всеобхватното и правно обвързващо съглашение за нормализиране без по-нататъшно закъснение.

„ Постигането на такова съглашение е незабавно и от решаващо значение, с цел да могат Косово и Сърбия да напреднат по своя европейски път “, се споделя в отчета.

Сърбия е напреднала в модернизирането на инфраструктурата си със започването на работите по газовия интерконектор Сърбия-България - стратегически извънредно значим план за Сърбия и Европа, твърди Европейска комисия.

Редица дейности и изказвания на Сърбия са в прорез с позициите на Европейски Съюз в региона на външната политика. От Сърбия се чака предпочитано да извърши уговорката си и последователно да се приведе в сходство с общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, в това число с ограничаващите ограничения на Европейски Съюз, в сходство с преговорната рамка сред Европейски Съюз и Сърбия.

„ След непровокираната и неоправдана експанзия на Русия против Украйна Сърбия не се причисли към ограничаващите ограничения на Европейски Съюз против Русия и към болшинството от декларациите на висшия представител от името на Европейски Съюз по този въпрос “, заключва отчетът. „ Сърбия не предприе стъпки за привеждане в сходство със листата на Европейски Съюз на третите страни, за които се изискват визи, по-специално с тези трети страни, които съставляват риск за Европейски Съюз, обвързван с противозаконната миграция или сигурността, както се предлага в отчета на Комисията по отношение на механизма за прекратяване на визите от август 2021 година “ /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР