Парламентът на Молдова удължи извънредното положение с още 60 дни,

...
Парламентът на Молдова удължи извънредното положение с още 60 дни,
Коментари Харесай

Молдова удължава извънредното положение с 60 дни

Парламентът на Молдова удължи изключителното състояние с още 60 дни, считано от 5 април. Мярката беше призната с 61 гласа на партия " Действие и взаимност " по предложение на държавното управление, а Блокът на комунистите и социалистите гласоподава срещу, заяви IPN.

Премиерът Дорин Речан съобщи пред Народното събрание, че " несправедливата и нечовешка война, която Русия води в Украйна, продължава и този факт има съществени последствия в района, в това число в Молдова ".

" Трябва да разберем, че удължаването на изключителното състояние е нужен парламентарен инструмент, защото към момента сме изправени пред детайлите на хибридна война на Русия против Молдова, която е улеснена по един или различен метод от групата " за кражба и война ". Те имат доста ясна задача: да дестабилизират обстановката и да основат безпорядък тук ", съобщи Речан.

Премиерът добави, че към момента съществуват рисковете, свързани с доставките на електрическа енергия, защото в страната няма задоволително индустриални мощности, а в прилежаща Украйна Русия бомбардира енергийната инфраструктура.
 Молдова също вкарва изключително състояние
Молдова също вкарва изключително състояние

Страната чака десетки хиляди бежанци от Украйна

Социалистът Василе Болеа разкритикува удължаването, като сподели, че изключителното състояние не е помогнало за поддържането на потребителските цени под надзор . Според него това единствено оказва помощ на ръководещите да подписват съмнителни контракти и да харчат пари, в това число и задгранични, непрозрачно, като надвишават пълномощията си в спокойно време.

Припомняме, че настоящето изключително състояние беше въведено за първи път на 24 февруари предходната година, когато избухна войната в Украйна, като от този момент беше удължавано неведнъж.

Два дни по-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи по време на срещата си с молдовския президент Мая Санду, че Русия от ден на ден се пробва да дестабилизира Молдова. 
 Европейски Съюз бърза с участието на Молдова поради опитите за дестабилизация от Русия
Европейски Съюз бърза с участието на Молдова поради опитите за дестабилизация от Русия

Въпросът за началото на договарянията за присъединение ще бъде прегледан скоро

По негови думи Москва и нейните подставени лица са употребявали сила, хакерски атаки, организирали са митинги " и други разрушителни действия ".

Мишел уточни, че до момента Европейският съюз е отделил над 1 милиард евро " за поддръжка на устойчивостта и стабилността на Молдова ", като се чака Европейската комисия да показа различен спомагателен пакет преди лятото.

Въпросът за началото на договарянията за присъединение на Молдова към Европейски Съюз ще бъде прегледан скоро, увери той. 

Молдова - дребна страна с население от 2,6 милиона души, вклинена сред Украйна и Румъния, е изправена пред голям брой проблеми - енергийна рецесия, възходяща беднотия и обществено напрежение - които се изостриха от войната на Русия в Украйна.

Украйна и Съединени американски щати към този момент предизвестиха за напъните на Русия да дестабилизира молдовското държавно управление.
 Русия даде обещание отговарящ отговор на Молдова, в случай че поддържа глобите на Европейски Съюз
Русия даде обещание отговарящ отговор на Молдова, в случай че поддържа глобите на Европейски Съюз

Кишинев възнамерява скоро да се причисли към спомагателните антируски мерки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР