Парламентът на Куба прие новата конституция на страната, която позволява

...
Парламентът на Куба прие новата конституция на страната, която позволява
Коментари Харесай

Новата конституция на Куба - почти като зрял социализъм

Парламентът на Куба одобри новата конституция на страната, която разрешава детайли на пазарна стопанска система, само че резервира водещата роля на Комунистическата партия, съобщи БГНЕС.

За да влезе в действие, конституцията би трябвало да бъде утвърдена и на референдум, който ще се организира до края на тази година.
" След като бъдат подложена на разискване и гласувана на референдум, кубинците ще бъдат още по-единни в отбрана на революцията ", съобщи президентът на островната страна Мигел Диас Канел в края на двудневната парламентарна сесия. Диас Канел акцентира, че " всеки кубинец може свободно да изрази мнението си по отношение на текста на конституцията, който ще повлияе на сегашното и бъдещето на нацията ".
Промените обаче не плануват въвеждане на многопартийна система. Член 224 затвърждава социалистическия темперамент на кубинската политическа система и " водещата роля на Комунистическата партия ".
Относно стопанската система на страната, кубинците биват уверени, че " собствеността е социалистическа и принадлежи на народа, а стопанската система се води от страната ". В новия текст обаче отпада пасажът, съгласно който крайната цел е построяването на комунистическо общество.
Куба е под ембарго на Съединените американски щати към този момент повече от четири десетилетия. Основен стопански сътрудник на островната страна е изпадналата в дълбока икономическа рецесия Венецуела. Хавана изпитва дефицит на храни и гориво и чака с неспокойствие привличането на задгранични вложения, като в това време остро се опълчва на концентрацията на капитал в ръцете на малко на брой локални.
Новата конституция публично признава правото на частна благосъстоятелност и пазарната стопанска система и насърчава задграничните вложения. " Капитализъм " обаче си остава мръсна дума.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР