Парламентът на Финландия прие закона, който позволява на страната да

...
Парламентът на Финландия прие закона, който позволява на страната да
Коментари Харесай

Парламентът на Финландия прие закона за присъединяване към НАТО


Парламентът на Финландия одобри закона, който разрешава на страната да стане член на НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция. Това се случва преди Турция и Унгария да са дали утвърждението си за присъединението на северната страна.

В отговор на съветската инвазия в Украйна Финландия избра тясно военно доближаване с НАТО, като през май 2022 година кандидатства да се причисли към блока, вместо да разчита само на личните си въоръжени сили за отбрана на дългата 1300 километра взаимна граница с Русия.

28 от 30-те членки на Алианса са утвърдили влизането на Финландия в НАТО. Изключение са Турция и Унгария. Президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че Турция е подготвена да одобри Финландия, само че към момента счита, че Швеция дава заслон на хора, които съгласно него са членове на терористични организации.

В унгарския парламент пък през днешния ден започнаха разискванията по утвърждението, което може да бъде гласувано по-късно този месец. Приемайки учредителните контракти на НАТО, Финландия може да получи преднина пред прилежаща Швеция, чието участие е блокирано от Турция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР