Спорният германски закон за самоопределяне, който улеснява промяната на вписания

...
Спорният германски закон за самоопределяне, който улеснява промяната на вписания
Коментари Харесай

Несправедливостта е елиминирана: Германският парламент прие спорен закон за половото самоопределяне

С порният немски закон за самоопределение, който улеснява смяната на вписания в документите пол, може да влезе в действие, откакто Бундесратът – горната камара на немския парламент, го утвърди през днешния ден.

В бъдеще законът ще улесни тези германци, които желаят да трансформират техните персонално име и пол, като за това ще е нужна само декларация към службата по вписванията. Вече няма да са нужни правосъдно решение и две експертизи, които бяха наложителни.

Законът влиза в действие, откакто немската Камара за преразглеждане реши да не апелира пред комитета по ходатайство.

Опростяванията на процедурите ще обиден най-вече транссексуални, интерсекссуалните и небинарни хора, които в предишното трябваше да преодолеят голям брой спънки и скъпи процедури, с цел да могат да трансформират вписания си пол.

Досегашната процедура, разказана в Закона за транссексуалните от 1981 година, изискваше засегнатите да дават отговор на доста персонални въпроси, което е унижаващо, сподели заместник-кметът на Хамбург Катарина Фегебанк.

„ Нищо не се лишава от никого. Несправедливостта е отстранена. И за мнозина това е един превъзходен ден за по-свободен и по-самоопределен живот “, сподели Фегебанк във връзка с новата разпоредба.

Министърът на правораздаването на провинция Северен Рейн-Вестфалия Бенямин Лимбах акцентира, че е било належащо да се преборят с доста наредби по пътя към този закон. Той сподели, че резултатът е добър, макар че не е съвършен във всяко отношение.

„ Със закона за самоопределение вършим огромна стъпка напред към отворено, толерантно и разнообразно общество “, съобщи Лимбах.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР