Парламентът избра правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ. То за първи

...
Парламентът избра правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ. То за първи
Коментари Харесай

Новите министри! Първи думи и кой кой е

Парламентът избра държавното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ. То за първи път ще е с ротационни министър председатели. Първите 9 месеца министър-председател ще е акад. Николай Денков, вторите - Мария Габриел. 132-ма народни представители гласоподаваха държавното управление. Вотът мина с три изненади.

Двама от Движение за права и свободи гласоподаваха " за " - водачът Мустафа Карадайъ и националният представител Делян Пеевски, останалите депутати на Движението не участваха във вота. Не поддържаме кабинета като състав, поддържаме единствено конституционната промяна, изясни Пеевски.
-->
Един народен представител от ГЕРБ - Делян Добрев гласоподава " Против ". Един депутат от ПП-ДБ липсваше.

Кабинетът мина без въздържали се.

Ето кой кой е в новия кабинет. " Стандарт " събра с изключение на биографиите на новите министри и основните им послания, с които влизат във властта.

Николай Денков е роден на 3 септември 1962 година в Стара Загора. През 1987 година приключва Факултета по химия и фармация на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". През 1993 година пази докторска дисертация, от 1997 година е доцент, от 2007 година е лекар на химическите науки, от 2008 година е професор по физикохимия. От 2004 година до 2008 година е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 година е началник на Катедра " Инженерна химия ".

От 2017 година е началник на лабораторията " Активни формулировки и материали " към факултета. Член е на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация.През 2018 година Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН). През 2021 година Събранието на учените на Българска академия на науките го избира за учен в региона на природоматематическите науки, направление " Химически науки ". От 2019 година акад. Николай Денков е член на европейската научна академия " Academia Europеa ".

От 12 август 2014 година до 5 април 2016 година Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето обучение и европейските структурни фондове.Той е длъжностен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 година до 4 май 2017 година в държавното управление на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 година е длъжностен министър на образованието и науката в двете служебни държавни управления на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година е министър на образованието и науката в държавното управление на Кирил Петков.Акад. Николай Денков е бил народен представител в 48-ото Народно заседание (2022-2023).

В момента акад. Николай Денков е депутат от " Продължаваме промяната " в 49-ото Народно заседание. Избран е от 30-и многомандатен изборен регион - Шумен.В класацията на Станфордския университет в Съединени американски щати за 2021 година, в която попадат 73 български учени, акад. Николай Денков е на 727-о място в " Химическа физика ".

Класацията на Станфордския университет групира всички откриватели в 22 научни области и 176 подобласти.Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения.Акад. Николай Денков е разгласил над 175 научни публикации и обзори. Неговите разработки са представени над 10 000 пъти в научната литература.

Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Има 12 патента, в това число шест интернационалните и четири задгранични.Ръководил е повече от 50 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании. Работил е като водещ академик в изследователските институти на компаниите " Юниливър " (САЩ) и " Rhone-Poluenc " (Франция).

Той е бил гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия в Париж и в университета в Лил (Франция).За своите научни достижения Николай Денков е почетен с редица награди, измежду които грамота от Японската организация за проучвания и развиване (1995), Голямата премия " Питагор " на Министерството на образованието и науката за 2010 година, на Почетния знак със синя лента на СУ " Св. Климент Охридски " (2013), на Голямата премия на СУ " Св. Кл. Охридски " за високи научни достижения (2016), на годишната премия " Солвей " за високи научни достижения на Европейското сдружение по колоиди и повърхности (2019) и др.На 25 октомври 2022 година с декрет на президента е почетен с медал " Св.св. Кирил и Методий " - огърлие, за заслуги в региона на образованието и науката.

Акад. Николай Денков:

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова гимназия " Д-р Петър Берон " в Кюстендил. През 2001 година придобива бакалавърска степен по " Български и френски език " в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", през 2003 година приключва магистратура по " Сравнителна политика и интернационалните връзки " в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 година до 2008 година

Мария Габриел работи като помощник теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо.От 14 юли 2009 година е Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската национална партия (ЕНП). На 4 юни 2014 година е определена за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 година

В Европейския парламент Мария Габриел е била член на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на дамите и равенството сред половете, Подкомисията по правата на индивида. Пет пъти е била началник на делегации на Европейския парламент за наблюдаване на избори - в Танзания, Судан, Нигерия, Сиера Леоне и Йордания, и седем пъти е била наблюдаващ в задачи на Европейския парламент за избори - в Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда.Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели премията " Евродепутат на годината " на списание Parliament Magazin, която се присъжда на евродепутати като самопризнание за достижения в дадена област, които имат директно отражение върху живота на европейските жители.

През 2013 година е удостоена с оценката в категорията " Равенство сред половете ", а през 2016 година - в категория " Развитие ". За приноса ѝ за равенството сред половете и правата на дамите през 2015 година Мария Габриел получава премията " Евродепутат, бранител на обществена идея " на Европейската асоциация на организациите по връзки.На 19 октомври 2012 година Мария Габриел е определена за заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП) - Жени.

На 21 ноември 2019 година е определена за първи заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП).От 7 юли 2017 година до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Европейката комисия с ръководител Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 година тя е еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с ръководител Урсула фон дер Лайен.За работата си като еврокомисар Габриел е удостоена с голям брой награди. На 15 юни 2018 година получава италианската премия " Златна ябълка " на фондация " Мариса Белисарио " за върхови достижения на дамите.

На 18 юни 2019 година е удостоена с френския орден " Бомарше " на Дружеството на създателите и композиторите в региона на трагичното изкуство за приноса ѝ в отбрана на ползите на европейските създатели посредством начинания и политики на Европейски Съюз, измежду които и приемането на Директива за авторското право и основаването на онлайн азбучник на европейските филми.

На 19 декември 2018 година Мария Габриел е отличена в категорията " Талант в политиката 2018 " в годишния френски конкурс " Жени с въздействие ". Наградата се присъжда на потвърдили се в своята област дами от разнообразни сфери на политическия, стопански и публичен живот, спорта и медиите. " Приемам тази премия като самопризнание за свършеното през годините и за построяването на една приобщаваща, динамична и новаторска цифрова Европа. Тя е самопризнание и за всички дами, всекидневно работещи като едно цяло, във всеки бранш на стопанската система и обществото, за сполучлива и обективна Европа ", споделя Мария Габриел във връзка връченото ѝ отличие.

Мария Габриел е провела редица конференции в България и в Европейския парламент по разнообразни въпроси от европейския дневен ред. През 2012 година провежда публичен спор за " Дунавската тактика " като опция за създаване и подсилване на районите в Европа. През 2015 година и 2016 година провежда провеждането в Европейския парламент на Европейска седмица на пчелите и опрашването, като слага началото на Европейски конгрес на пчеларите и земеделските стопани.

През 2017 година по нейна самодейност в учебните заведения стартира национална акция " Медена закуска " за разпространение на приноса на пчелите за биоразнообразието и изгодите от потреблението на мед и пчелни артикули.Има доста самодейностите, ориентирани към младежите. В България има разкрити европейски осведомителни центрове - два в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен, в които се провеждат образования, презентации, акции, запознаващи младежите и всички останали жители с преимуществата от участието на България в Европейски Съюз. По нейна самодейност годишно от 2012 година в България се организира конкурс за възпитаници на европейска тема, а от 2015 година в навечерието на 24 май се провежда национална акция " Читател на годината " дружно Българската библиотечно-информационна асоциация и Столична библиотека.

С цел да се разпространява четенето и да се помогне на младежите да открият благосъстоянието на европейската литература на 27 март 2023 година за първи път в страните на Европейския съюз по самодейност на Мария Габриел е маркиран Ден на европейските създатели, като задачата е да се покаже, че четенето е метод за насърчаване на умения, за образуване на нови познания, за опознаване на света и на нашето неповторимо европейско културно разнообразие. В този ден 1100 учебни заведения в цяла Европа, от които 246 в България, писатели и възпитаници четат фрагменти от обичани европейски книги.

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 година в Хасково, показват от пресцентъра на Политическа партия - Демократична България. Средното си обучение приключва в езиковата гимназия в родния си град. В този интервал печели и интернационална премия за есе на британски език. За премията се състезава с разработки от целия свят в Лондон. Завършвайки гимназия, Василев печели и " Златаровската премия " за най-хубав випускник.Отличието има и парично изражение, което той подарява на учебния хор в символ на благодарност. Приет е и приключва " Икономика " в Харвардския университет, по-късно специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

От 1999 до 2004 година работи като съветник в " Монитор Груп " в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на " Евърбред " - компания за ценообразуване на самолетни билети. Тя е отчасти финансирана от " Националния фонд за научни разработки на Сингапур " и от първия вложител в Скайп. Съосновател и шеф е на " Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност ". Преподавател е в Програмата за стопански напредък и развиване, филиал към Софийския университет " Св. Климент Охридски ".През 2013 година е министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 година е министър на финансите в служебното държавно управление на Стефан Янев. На 13 декември е определен за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 година в Бургас. Висшето си обучение приключва през 2003 година в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 година компетентност " Право " в Бургаски свободен университет, се показва на уеб страницата на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП).Постъпва в системата на Министерство на вътрешните работи през 2003 година като шпионин в отдел " Икономическа полиция " при Регионална дирекция на вътрешните работи Бургас. От 2009 година до 2011 година заема поредно длъжностите шпионин в бранш " Престъпления в стопанската система " и в бранш " Трансгранична проведена престъпност " към отдел БОП - Бургас. От 2011 година до 2016 година е шпионин в ГДБОП и в отдел " Криминална полиция " към ОДМВР - Бургас.Многократно е награждаван с оповестяване на признателност и писмени похвали от името на Директор на ОДМВР - Бургас, Директор на ГДБОП и Председател на ДАНС.От 2016 година до 2018 година e преназначен на служба шеф на районно управление (на МВР) - Приморско при ОДМВР - Бургас. През 2018 година е назначен на служба шеф на отдел в ГДБОП - Министерство на вътрешните работи.От май 2021 година е назначен за шеф на ГДБОП.

Калин Стоянов: Πpaвим cepиoзнo пpecтpyĸтypиpaнe нa oтдeл „ Kибepпpecтъпнocт “, ĸoйтo щe бъдe oбocoбeн в caмocтoятeлнa диpeĸция в paмĸитe нa Глaвнa диpeĸция „ Бopбa c opгaнизиpaнaтa пpecтъпнocт “ (ГДБOΠ) в MBP. Tова ще ни даде опция доста да увеличим щата за битка против кибертормоза

Тодор Тагарев, министър на защитата

Тодор Тагарев е роден в Стамболийски на 18 април 1960 година Завършил е Математическа гимназия " Акад. К. Попов " в Пловдив през 1978 година, ВВВУ " Г. Бенковски ", Долна Митрополия като инженер с гражданска компетентност " Автоматика и телемеханика " през 1982 година и Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати през 1994 година През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия " Н.Е. Жуковски " в Москва.Служил е като инженер по въоръженията в 25 полк на Военновъздушни сили и учител във ВВВУ " Г. Бенковски ". Като граждански в системата на защитата е заемал длъжностите шеф на дирекции " Планиране на защитата " и " Политика по въоръженията " (1998 - 2001 г.), началник на катедра " Мениджмънт на сигурността и защитата " на ВА " Г.С. Раковски " (2004-2008 г.), консултант на министъра на защитата (2009 - 2010 г.) и шеф на Института по защита (2016 - 2017 г.). В интервала март - май 2013 година е длъжностен министър на защитата.През 1995 година стартира работа като теоретичен помощник в Българска академия на науките (БАН). От 2014 година е " професор " в Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките. Проф. Тагарев е взел участие в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската организация по защита, в интернационалните проучвателен екипи и в стратегии за съвещания по въпроси на ръководството на сигурността и защитата в десетки страни. Негови научни писания са преведени на 15 езика.Женен е, с три деца.

Тодор Тагарев: Държим си остарялото въоръжение единствено и единствено, с цел да не застанем против Русия

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите

Юлиан Попов е старши консултант на Европейската фондация за климата, ръководител на Института за успеваемост на постройките в Европа и някогашен длъжностен министър на околната среда на България, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия - Демократична България. Бил е дипломат на благосклонност на България за политиката в региона на енергетиката и климата и консултант по енергийната сигурност на президента на България.Юлиан Попов е член на Европейския съвет за външни връзки, на Консултативния съвет на Climate KIC и на управителните препоръки на няколко други организации, свързани с енергетиката и климата. Той е един от основателите и сегашен член на Настоятелството на Нов български университет и съосновател на Тунизийското учебно заведение за политика.Попов е класиран два пъти от EurActiv за един от 40-те най-влиятелни гласове в региона на европейските енергийни политики. Статиите му за климатичната и енергийната политика са оповестени от Financial Times, Project Syndicate, NS Energy Monitor, The Independent, Al Jazeera, Huffington Post, EurActive и др.Попов е създател на две книги и съавтор на книгите " Европейската супермрежа " и " Дипломация в региона на енергетиката и климата ".

Юлиан Попов: Трябва да свикнем с непредвидимостта в енергийния бранш. Политическият фокус върху отоплението и охлаждането е главен ключ към декарбонизацията

Румен Радев, министър на енергетиката

Румен Радев е заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), се показва на уеб страницата на асоциацията. Роден е на 4 август 1968 година в Силистра.Завършил е физика в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и " Финанси " в УНСС.Румен Радев е стопански шеф на " Холдинг Загора ", за който работи от 2000 г.Семеен е, татко на три деца.

Румен Радев: Антикризисните ограничения би трябвало да удрят по повода за високата инфлация, с цел да я лимитират. И в случай че може – да я стопират и върнат

Андрей Цеков, министър на районното развиване и благоустройството

Андрей Цеков е роден в София, оповестиха от пресцентъра на ПП-ДБ. Завършва Първа британска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Специализира Право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и Мениджмънт в Станфорд.Притежава 20-годишен опит в ръководството на капиталовия развой и огромни корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов " в София. В интервала декември 2021 година - август 2022 година заема поста на заместник-министър на финансите.

Андрей Цеков: Големият проблем на страната е по какъв начин да вкара в употреба нелегално строителство на стойност милиарди и по какъв начин да го разплати. Единственият верен път е този на правото.

Кирил Вътев, министър на земеделието и храните

Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и притежател на " Тандем В ", се показва на уеб страницата на асоциацията.Завършил е Националната спортна академия с профил " Свободна битка " (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна битка.През 1993 година Кирил Вътев и брат му основават компанията " Тандем-В " за производството на месни деликатеси.

Кирил Вътев: Най-доброто би било да се сътвори една камара на земеделските производители и преработватели, която да действа по австрийския модел. Обединението до момента не се случи, тъй като всеки има някакви котерийни ползи и ги пази. Логичното пояснение е прекомерно ниското равнище на социална осъзнатост за заедност. Двата съществени процеса – национализация и по-късно приватизация, сътвориха едно подправено отношение към собствеността – да заграбя, да прецакам другия, което внася едно надълбоко разделяне в цялото ни общество.

Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката

Проф. доктор Галин Цоков е член на комисията за новаторски учебни заведения към МОН и шеф на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти към Педагогическия факултет на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".Научните му ползи са в региона на организацията и ръководството на образованието, политиките в учебното обучение и Е-управлението, учебна администрация и законодателство, организационният мениджмънт и ръководство на качеството в образованието.Бил е преподавател по стратегия " Еразъм+ " в университета UNED, Мадрид, има специализация по Образователно водачество в Банкстрийт лицей по образованието, НЮ Йорк; специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания; Образователен мениджмънт с профил учредителен мениджмънт в образованието в Холандия, Амстердамски университет.Член е на Академичния съвет на ПУ. Проф. Цоков е създател на 101 научни изявления, издадени в България и чужбина. Главен редактор на списание " Педагогика ".

Проф. Галин Цоков: Без учебно заведение не можем, това сподели спешното обучение по време на ковида. 

Кръстю Кръстев, министър на културата

Досега той бе шеф на Пловдивския трагичен спектакъл. Кръстю Кръстев е роден на 25 ноември 1956 година в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " през 1983 година Работи в Куклен театър-Пазарджик, в Родопски трагичен спектакъл " Николай Хайтов " в Смолян е от 1983 година От 1998 година е негов шеф и основен живописен началник. След сливането на Драматичен спектакъл " Н. О. Масалитинов " - Пловдив и РДТ " Николай Хайтов " Смолян от август 2010 година той е шеф на Драматичен спектакъл - Пловдив.По-значимите му функции и спектакли са: " Трамвай Желание " от Тенеси Уилямс - Стенли, " Дългият път на деня към нощта " от Юджийн О " Нийл - Джеймс, " Нора " от Х. Ибсен - Хелмер, " Мюзикъл за пет пари " от Бертолт Брехт - Матиас, " Страшният корсар Джакомо " от Александър Морфов - Джакомо, " Навън, пред вратата " Борхерт - Войникът, " Драг и робът " от Никола Русев - Драг, " Рейс " от Станислав Стратиев - Виртуоз, " Автопортрети за различаване " по фрагменти от пиесите " Снаха ", " Татул ", " Лазарица " и " Железният светилник ", режисьор Юлия Огнянова - Поетът, " Тишина, апелирам! " от Майкъл Фрейн - Шейхът - Фредерик Фелоус, " Президентска опера " от Христо Бойчев - Мейкхит Ножа, " Двубой " от Иван Вазов - Каракалпаков и др.В интервала, в който Кръстьо Кръстев е шеф на Пловдивския трагичен спектакъл, са осъществени доста и огромни театрални постановки. Кръстев работи дружно с драматурга Александър Секулов. През 2022 година Кръстю Кръстев получава специфичната премия " Пловдив " за извънреден принос.

Кръстю Кръстев: За мен е пристрастеност да оказвам помощ на младежи да вървят в театъра. От опита си съм научил едно: театърът са хората, които работят в него. Нищо друго. Традициите, спомените, опитите, премиите са нищо, мъртва материя без всекидневната работа на всички в театъра. Да попаднеш в театралното семейство е орис, в него работят единствено и само хора, за които това е по едно и също време благословия и проклинание. Хора, които и да желаят, не могат да го изоставен. 

Богдан Богданов, министър на стопанската система и промишлеността

Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в Съединени американски щати. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Англия. Специалист по бизнес развиване с над 10-годишен опит. Работил е за български и задгранични компании с фокус в производства с развойна активност и висока добавена стойност.През 2022 година Богданов е назначен за изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ) със заповед на тогавашния министър на нововъведенията и растежа Даниел ЛорерЖенен е, с две деца.

Богдан Богданов: Едно от главните неща, които са значими за мен, е да подобрим имиджа на България.Привличане на високотехнологични и новаторски процеси ще сътвори мечтаната висока добавена стойност. За да се случи това обаче, вложителите би трябвало да ни се доверят, а доверието се построява с действителни образци, поредност и професионално отношение.За да отиват повече компании в слаборазвити региони може да има и директна държавна помощ.

Милена Стойчева, министър на нововъведенията и растежа

Милена Стойчева има просветителни степени и специализации от български и интернационалните университети като Софийския университет " Климент Охридски ", Penn State University, UC Berkeley и MIT, осведомят от пресцентъра на ГЕРБ. Тя е изпълнителен шеф на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от световната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава нововъведения и предприемачество като гостуващ учител към Европейския Институт за нововъведения и технологии. Понастоящем е шеф за нововъведения и промяна към EIT Culture & Creativity.Член е на борда на Европейския конгрес на жените-основатели на компании и работи интензивно за одобряването на дамите в бизнеса, науката и предприемачеството.Милена Стойчева е притежател на най-високата международна премия за водачество на JA Worldwide " Soraya Salti " за 2021 година за приноса ѝ за развиване на обществото посредством икономическо обучение и благоприятни условия. Тя е отличена и с премията за жени-лидери на американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на управителни позиции в интернационалните организации и компании, измежду които ръководител на световния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши консултант за висше обучение в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата просветителна просвета и опазването на природата в България.

Милена Стойчева: За да се развива изкуственият разсъдък, би трябвало да има натурален разсъдък

 

Иванка Шалапатова, министър на труда и обществената политика

През 1997 година Иванка Шалапатова стартира работа в английската благотворителна организация " Европейски детски концерн " като административен помощник, а година по-късно поема управлението на два екипа. През 2000 година след конкурс заема позицията изпълнителен шеф на английската организация, а след отдръпването й става началник на неправителствената организация, която наследява всички запаси от английските си създатели - Фондация " За нашите деца ". Тя поддържа уязвими български деца и техните фамилии. На 17 март тази година Шалапатова афишира, че би трябвало да се отдръпне от работата си във фондацията, с цел да се презареди, като за задачата излиза в петмесечен креативен отпуск.През 2018 година Шалапатова е заместник-председател в междуведомствената работна група за правене на план на Национална тактика за детето, а ръководител на работната група е тогавашният зам.-министър на образованието и сегашен народен представител от ГЕРБ Деница Сачева, след това обществен министър. Работата по разискването и приемането на тактиката спря през 2019 година след предписание на Бойко Борисов. Срещу нея бяха проведени митинги с аргумент, че на обществените служащи се дават нови пълномощия да лишават деца. Социалното министерство отхвърли изказванията, като уточни, че са подправени вести и манипулативни внушения.Шалапатова е някогашен вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на шефовете на мрежа от над 80 неправителствени организации, повлияли на основаването на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето Child Rights Connect в Женева.В формалната й визитка написа още, че тя е магистър по българска и британска лингвистика със специализации във Англия, Германия и Унгария. През август 2020 година пази докторска степен по обществени науки с дисертация на тематика " Политиките на Европейски Съюз за обучение и грижа за деца в ранна възраст и използването им в България ". Има документ по организационно развиване от Международния обучителен и проучвателен център INTRAC в Оксфорд, Англия. Също по този начин има специализации по мениджърски умения и пълномощия в България. Омъжена, с две деца.

Иванка Шалапатова: Знаете ли, че когато аз взех решението да отдам живота си на обществената активност в България, имаше 38 000 деца в домове. Можем ли в този момент да си представим като общество тези 24-годишни младежи, 38 000 на брой, по какъв начин е почнал техният живот в тези 3 до 5 години? Дали са чували името си в тези домове?Всяко дете заслужава да бъде щастливо и всичко е допустимо и в България.

Атанас Славов, министър на правораздаването

Доц. доктор Атанас Славов е юрист-конституционалист, учител по публичноправни науки в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", се показва на уеб страницата на " Демократична България ".Доктор по право на Университета на Глазгоу и лекар по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския бранш. Бил е консултант по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правораздаването Христо Иванов (2014 - 2015 г.) и консултант по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил измененията в Конституцията през 2015 година, както и в подготовката на десетки законопроекти.Автор е на монографиите " Гражданското присъединяване в конституционната народна власт " (Сиела, 2017) и " Върховенството на конституцията. Същност и гаранции " (2010) и на десетки публикации и студии.Доц. доктор Атанас Славов е църковен настоятел. Член е на Настоятелството на Института за директна народна власт, член на Българската асоциация по политически науки и на други цивилен и професионални организации. Съучредител на Гражданска самодейност " Правосъдие за всеки ". През годините е цивилен деятел и покровител на концепциите за радикална правосъдна промяна, гражданско присъединяване и отчетност на институциите. Депутат поредно в 45-ото, 46-ото и 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно заседание.

Атанас Славов:

Георги Гвоздейков, министър на превоза и известията

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, приключил магистърска стратегия по " Авиационна техника и технологии ", " Проектиране на летателни апарати " във ВВВУ " Георги Бенковски " гр. Долна Митрополия.Присъединява се към тима на Продължаваме Промяната с идея за въвеждане на новаторски политики в региона на въздухоплаването и обмисляне на тактики за консолидиране на устойчиви, безвредни и екологични транспортни решения, съответстващи на потребностите на обществото и бизнеса.Участва интензивно в основаването на първата система за незабавна здравна помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по превоз в 47-ото Народно Събрание.Роден е на 16.06.1976 година в гр. Твърдица, обл. Сливен. Средно обучение: електротехника и електроника. Висше обучение и специализации: магистър авиационен (машинен) инженер по авиационна техника и технологии. Инженер по употреба и ремонт на летателни апарати. Инженер архитект - индустриални машини и съставни елементи.Докторант във Висше военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " - Долна Митрополия, причислен със заповед № РД-ОЗ-531/23.08.2021 г.  за докторска стратегия по научна компетентност " Динамика, балистика и ръководство на полета на летателни апарати ".  Тема на дисертацията е " Оптимизация на аеродинамичната форма на дребен аероплан ".Професионална реализация и достижения:от март 2023 година до моментаCompass Cargo Airlines LTD:Главен инженер по поддържането на непрекъсната летателна валидност на самолети Boeing 737 – 800август 2022 – февруари 2023Ръководи „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД - еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала на служба член на съвета на шефовете и изпълнителен шеф.През 2021 година е определен за депутат от 21 МИР – Сливен в 47-мо Народно заседание. Заместник ръководител е на комисията по превоз и известия.Бил е контрольор летателна валидност на цивилен въздухоплавателни средства в Главна дирекция «Гражданска въздухоплавателна администрация» към Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията.Създава новаторски бизнес план за дизайн и произвеждане на въздухоплавателни средства. Проектът е ориентиран към планиране и създаване на дребен двуместен композитен аероплан.В интервала юли 2008 – август 2013 година основава и ръководи частен бизнес (START UP) ориентиран към планиране и конструиране на български етнографски къщи построени напълно от дървена структура. Кандидатства по Програма за развиване на селските региони (ПРСР) и с плана си печели безплатно финансиране на стойност 185 000 евро.От юли 1998 до октомври 2011 година е професионален играч по авто спорт към ЕВРОКОМ РАЛИ ТИЙМ. Шампион на България за 2003 година с Пежо 306 S16 в клас коли до 2000 куб.см. с един двигателен мост. Носител и на Адриатическата купа за същата година. Персонално взе участие в основаването на академия за образование за безвредно и рисково шофиране „ МОТОРСПОРТ АКАДЕМИЯ “.През 2005 година дружно с екип от свои съидейници основават " Рали Твърдица ", което се провежда без спиране към този момент 17 години.

Проф. Христо Хинков, министър на опазването на здравето

Проф. Христо Хинков е роден на 25.03.1953 година в София. Завършва медицина през 1980 година Започва професионалния си път като участъков доктор в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива компетентност психиатрия. През 1988 година печели конкурс като теоретичен помощник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, само че след една година напуща и работи в продължение на 10 година като съветник психиатър в Институт за незабавна помощ Пирогов.През 1997-1999 година е назначен в Министерство на здравеопазването като шеф отдел планове, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като дава отговор за образованието и човешките запаси в институцията.От 2001 година напуща НЗОК и стартира работа в Националния център по публично здраве и разбори, където пази докторска дисертация. През 2014 година е назначен за шеф на НЦОЗА, който ръководи до 2022 г.Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, Съединени американски щати. Участвал е в редица планове и стратегии, свързани със опазването на здравето и здравната промяна. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз през 1990 година Автор е на голям брой изявления в региона на публичното здраве, здравната промяна и психично-здравната проблематика. Понастоящем е професор в Дирекция " Психично здраве и предварителна защита на зависимости " в НЦОЗА.

Проф. Христо Хинков: Приех, тъй като не можех да откажа. Аз не съм изявен политик. Член съм на ДСБ, само че в никакъв случай не съм бил деен политически. Напълно съм наясно, че сега целите за страната са над политическите пристрастия и това е една естествена реакция на двете огромни партии. Всички останали, които са срещу този " изкуствен съюз ", както настояват съперниците, в действителност не мислят за бъдещето на България.

Зарица Динкова, министър на туризма

Зарица Динкова е магистър по дипломация и интернационалните стопански връзки, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид.Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни държавни управления през 2021 година Главен политически консултант в Европейския парламент. Има опит като управител на огромни интернационалните планове за Организация на обединените нации и Европейски Съюз.Била е и старши специалист в Министерството на земеделието и храните, дирекция „ Европейска съгласуваност и интернационалните връзки “.Дългогодишен член е на управлението на Зелено придвижване (бивши Зелените)

Зарица Динкова:

Александър Йоловски, министър на електронното ръководство

Александър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, осъществяването, координацията и контрола на действия, свързани с административната промяна и електронното ръководство, както и в региона на стратегическо обмисляне за потребностите на държавната администрация и електронното ръководство.От февруари до август 2022 година е заместник-министър на електронното ръководство, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 година и ноември 2016 година и в интервала август 2019 година и януари 2022 година е началник на отдел, а от август 2022 година до момента е старши управител планове в Националния систематичен интегратор " Информационно обслужване " АД.В интервала 2016 година - 2019 година Александър Йоловски е заместник-председател на Държавна организация " Електронно ръководство ". От 2011 година до 2015 година е шеф на отдел в Министерството на финансите и в администрацията на Министерския съвет, като управлява създаването на Оперативна стратегия " Добро ръководство " 2014-2020 и реализира договарянията с Европейската комисия за приемане на оперативната стратегия.

Димитър Илиев, министър на младежта и спорта

Димитър Илиев е осемкратен рали първенец на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно съревнование в страната - Рали България. Започва своята кариера през 1994 година. През 2013 година афишира, че се отхвърля от спорта и се отдава напълно на преподавателска активност.Доц. доктор Димитър Илиев е учител в катедра " Технически и ледени спортове " в НСА " Васил Левски ", бранш " Автомобилен и мотоциклетен спорт ". Експерт е в пътната сигурност. През годините това се трансформира в негова идея.Илиев е и създател на първата академия по безвредно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 индивида. Обича природата и постоянно спортува в планината. Владее британски, немски и италиански език.

Димитър Илиев
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР