Парламентът има нужда от време, за да се приемат важните

...
Парламентът има нужда от време, за да се приемат важните
Коментари Харесай

Радев: Парламентът има нужда от време

Парламентът има потребност от време, с цел да се одобряват значимите закони, в това число бюджетът, плановете, свързани с проекта за възобновяване, еврозоната и Шенген. Следващите дни на диалози ще бъдат " знак " за това по кое време ще бъде връчен първия мандат за сформиране на държавно управление.

Това се разбра през днешния ден от думите на президента Румен Радев, който разяснява пред публицисти настоящата политическа обстановка, откакто организира предходната седмица в границите на единствено два дни съвещания с парламентарно показаните обединения. Не сподели обаче по кое време планува да връчи на ГЕРБ първия мандат. 

" За разлиика от предходното, 49-ото Народно събрание не може да си разреши лукса да не одобри сериозно значими закони, даже да няма държавно управление ", означи Радев, който към този момент неведнъж " сложи на масата " проектобюджета на служебното му държавно управление като наложителен за приемане. 

Обясни, че по тази причина свикал консултациите с парламентарните групи незабавно след конституирането на Народно събрание, с цел да " стане ясна тяхната подготвеност да поемат отговорност за сформиране на държавно управление, за приемане на бюджет и на предпочитаните закони за страната, и най-много да имаме повече изясненост за нужната времева рамка за тези процеси ".

Той заключи, че групите изразили позиция, че " в случай че следваме общоприет ритъм на конституционната процедура за мандатите и не се сформира държавно управление, те няма да имат време нито да одобряват бюджета, нито значимите закони, а и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив в последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година ".

" И с цел да можем да наваксаме и да приемем най-малко най-важните закони, най-важните решения, Народното събрание има потребност от време. И мощно се надявам, че този парламент ще сложи преди всичко ползите на българските жители и европейската интеграция на нашата страна ", акцентира Радев.

И добави:

" Този въпрос за първия мандат е значим, само че доста по-важно е държавническото отношение на партиите и политическите проблеми в момента  - и то доста е значимо на къде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде знак. Така че да, значимо е времето на връчване на мандата. По-важно е тяхната отговорност и зрялост, което желая да проличи още тези дни. Всеки ден е скъп. "

На въпрос по отношение на двете неточности, които съпредседателят на " Продължаваме промяната " и някогашен министър на финансите Асен Василев разкрил в проектобюджета, които неточности съгласно него раздуват недостига до 6,4 на 100, Радев отвърна, че бюджетът бил " тест за компетентността, политическата зрялост и държавническо отношение на всички партии с упоритост за власт. Много скоро ще проличи тяхната подготвеност и държавническо отношение ".

Припомняме, че президентът пришпори свикването на новия парламент, както и консултациите, като загатна, че няма да даде толкоз време, колкото даде на 48-ото Народно събрание. Тогава той удължи процедурите по даването на мандатите, само че с изключение на, че не се стигна до държавно управление, не бяха признати и редица закони по Плана за възобновяване и резистентност, а някои, свързани с еврозоната, бяха и неодобрени. Бяха признати обаче в незабавен порядък промени в Изборния кодекс, което Радев в този момент подлага на критика. Самият той пък бе подложен на критика, че желае да узурпира властта - и това бе изтъкнато от него като спомагателна причина да не бави така наречен конституционна рулетка.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР