Парламентарно представените партии ще имат още 7 дни, за да

...
Парламентарно представените партии ще имат още 7 дни, за да
Коментари Харесай

БНБ ли ще се превърне в пробойната на управляващата коалиция?

Парламентарно показаните партии ще имат още 7 дни, с цел да показват своите оферти за претенденти за шеф на Българска национална банка. Това се наложи, откакто първата процедура приключи несполучливо на 8 март. 

На 16 март (сряда) народните представители одобриха препоръчаните от парламентарната Комисия по бюджет и финанси правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за гуверньор на централната банка, даване и обществено обявяване на документите и чуването на претендентите в Комисията по бюджет и финанси. Бе избрана и процедурата му за избор от Народното събрание. От присъстващите в пленарната зала 218 депутати, 120 поддържаха предлагането срокът да е седем дни, други 25 бяха срещу, а 73 се въздържаха.

Депутатите не одобриха предлагането на Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “, този период да е 14 дни дни откакто в началото той предложи 20 дни.

Приемането на упоменатите процедурни правила бе належащо с цел да стане вероятен избора на нов шеф на Българска народна банка, поради изтеклия на 15 юли предходната година мандат на настоящия шеф Димитър Радев.

Засега към момента не се очертава 

фигурата, която да може да сплоти парламентарно показаните партии. 

По-скоро се обрисуват две групи спорещи - ръководещи и съпротива. Припомняме, че в съглашението сред четирите партии от ръководещата коалиция, е записано, че кандидатурата би трябвало да е „ единна “. Но, стана ясно, че всяка от тези партии ще предложи собствен човек и единната кандидатура ще се дефинира с договаряния.

От опозицията играят на афектирани, че техните хрумвания и предложения не се одобряват в Народното събрание и е допустимо изобщо да не предложат претендент. Нещо повече, съгласно опозицията, на финала е допустимо да има единствено един претендент и да няма същинско съревнование. Естествено чу си и мнението на нейните " представители ", че се чакал подобаващият претендент – може би да се освободи от различен пост или да изтече някакъв различен мандат.  Всъщност 

разумно е гуверньорът да е определен от ръководещите,

защото той ще е водеща фигура при възможното ни приемане в еврозоната през 2024 година. Пък и постоянно до момента е било по този начин. 

След оповестяването на първата процедура, в публичното пространство изплуваха имената на разнообразни специалисти, които  обаче никой не припозна като собствен претендент. След през днешния ден в послание може да бъде пуснато и някое ново име. Както нормално в такива случаи се приказва за тези, които няма да заемат даден пост.

Най-често споменавано в първата процедура беше 

името на Любомир Каримански от „ ИТН “,  

като самият той разгласи кандидатурата си за най-логична от неговата партия.  В реалност името на Каримански се спряга към разнообразни постове, които са вакантни или следва да се овакантят у нас.

Имаше звук и към финансиста Илиян Михов, който сега е ректор на елитния университет INSEAD в Сингапур, само че той въпреки всичко е човек на науката, по-встрани от оперативните каузи, протичащи се в Европа и като човек с дългогодишна кариера отвън България надали би се заел с преобразяването на Централната банка в един по-нов модел, изискващ въвеждането на ново потомство финансови интервенции и технологии. 

Споменавано бе и името на неговия брат Валентин Михов, който през днешния ден е в Надзорния съвет на „ Българска банка за развиване “, като кандидат за предстоящата гуверньорска конкуренция.

Сред евентуалните претендентите естествено не бе пропуснат и настоящия подуправител на Българска народна банка и ръководител на ръководство „ Емисионно ” Калин Христов, само че към този момент зад него не е обрисуван ползата на парламентарно показана политическа мощ, която да го номинира. Това на процедура не  хвърля спомагателна светлина върху картината с евентуалните участници в една сходна конкуренция. Вторият шестгодишен мандат на Христов в Българска народна банка, обаче изтече на 24 октомври предходната година.

Настоящият шеф на централната банка Димитър Радев пък не е направил даже и намек за втори мандат. Малко евентуално е да бъде препоръчан от ръководещите, откакто бе определен преди шест години по предложение на ГЕРБ. При сегашната политическа настройка в Народното събрание неговата кандидатура за разискване може да бъде поискана само дипломатично от представители на авторитетни интернационалните институции. Но дали това ще се случи ще стане известно в околните дни. Все отново Радев ще би трябвало да вземе самичък крайното решение, без значение от развоя на събитията у нас.

Впечатляващото на фона на отиващата си Ковид пандемия и почналата война е умората, която финансовия свят наложи на банковите институции и като че ли лиши някой досегашни техни представители от интензивност и предпочитание за присъединяване в нови съревнования.

За бъдещите номинации

Предложенията признати от Народното събрание през тази седмица плануват те да се вършат в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси, посредством ръководителя на Народното събрание.  Към тях тр ябва да има приложени писмени претекстове, които аргументират положителната професионална известност на претендента в региона на стопанската система, финансите и банковото дело. Той би трябвало да има най-малко степен " магистър ".

Като част от публичното разискване на номинациите, юридически лица с нестопанска цел и професионалните организации не по-късно от три дни преди чуването на претендентите може да показват на Комисията по бюджет и финанси мнения за показаните номинации, включващи и въпроси, които да им бъдат заложени. Медиите също могат да изпращат свои питания към претендентите.

Кандидатите се ревизират по Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

Първата стъпка преди чуване на претендентите, ще е инспекция от Комисията по бюджет и финансите на показаните документи. Заседанието по чуването на концепциите им ще е намерено и ще се излъчва в действително време посредством Интернет страницата на Народното събрание. Всеки вносител на предложение показва своя претендент, който пък би трябвало да представи 

идея за активността на Българска народна банка по време на неговото ръководство.

Изслушването приключва с цялостен стенографски протокол, който се разгласява на профилирания тематичен уебсайт на Интерент сраницата на Народното събрание. Комисията по бюджет и финанси изготвя отчет за чуването, към който се ползва план на решение за избор на всеки претендент за шеф на Българска национална банка.

Отказът на претендент за присъединяване в чуването или неговото отдръпване от вносителя не стопира процедурата във връзка с другите претенденти. 

Валидният избор

За определен ще се смята този претендент, който при очевидно гласоподаване посредством компютъризираната система в Народното събрание, е получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Ако има няколко претенденти за шеф на Българска народна банка, гласуването се прави по азбучен ред.  В случай, че няколко кандидати  получат повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определен ще е този, който е получил най-вече „ за “.

Ако никой не е получил нужният брой гласове, се организира второ гласоподаване, в което вземат участие първите двама с най-вече поддръжка. Ако и в този случай няма определен, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор.

Когато претендент се откаже от присъединяване в избора преди гласоподаване на кандидатурата му от Народното събрание и той е единствен претендент, то Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор на шеф на Българска национална банка.

Ако няма претендент за шеф на Българска народна банка, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР